Светът трябва да "преосмисли ядрената безопасност" след завземането от Русия на най-голямата атомна електроцентрала в Европа в Запорожие, заяви украинският министър на енергетиката Герман Галушченко пред АФП преди конференция в Париж.

Международната среща, чийто домакин е Франция, има за цел да събере средства за възстановяване на повредената украинска инфраструктура, както и да подчертае подкрепата на страната за Киев в борбата срещу Русия.

„Идваш с нас, иначе ще те убием“. Руски войници принуждавани да се бият в Украйна

Най-малко 40 % от енергийната инфраструктура на Украйна е разрушена през последните два месеца, Галушченко ще се присъедини към конференцията, за да поиска материали и средства, които да помогнат на украинците да изкарат зимата.

В разговор с АФП той заяви, че войната на Русия в Украйна "напълно променя разбирането ни за ядрената сигурност", като посочи превземането на Запорожската атомна електроцентрала като повратна точка.

12-годишно момче в Русия е получило призовка за първоначален военен отчет

Централата, разположена в източната част на Украйна, беше превзета от руските войски през март, а обстрелът около обекта продължава.

Въпреки че западните сили и Агенцията за атомна енергия на ООН алармираха за безопасността на централата, която има шест ядрени реактора, преговорите, целящи демилитаризиране на района, зациклиха.

"Никой не е очаквал, че някой може да превземе ядрена централа... Тази ситуация абсолютно ни принуждава да преосмислим какво трябва да направим от гледна точка на безопасността", заяви Галушченко.

Зеленски и Путин ще разговарят днес по телефона с Ердоган

Той добави, че завземането на ядрена централа от Русия "унищожава" всякакво подобие на мрежа за безопасност, предвидена в споразуменията, сключени от западните държави и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

"Това също е въпрос към всички страни по света", каза той.

"Това не е само украински въпрос за ядрената безопасност. Това означава, че всички ракети, които могат да прелетят, да речем, до 2000 км, могат да достигнат до всеки ядрен реактор."

Рускинята Анна Хакман: Вече не празнувам 9 май

"Луда игра"

След превземането на Запорожие Галушченко заяви, че силите на Москва са продължили да обстрелват електропроводите, свързващи централата с енергийната мрежа на Украйна. Електроцентралата е преминавала в режим на спиране на тока "пет пъти", добави той.

Основното му притеснение е, че атомната електроцентрала се нуждае от постоянно електрозахранване, за да охлажда горивото.

Ако то бъде прекъснато, може да се стигне до "класически сценарий Фукушима", каза Галушченко, визирайки бедствието в Япония през 2011 г.

Руски активи за 19 млрд. евро са замразени в ЕС заради войната в Украйна

"Обстрелват украинските електропроводи, разрушават линиите, след това централата започва да работи на дизелови генератори и това означава, че сте една крачка пред аварията", каза той.

Но след като електропроводите са ремонтирани и електроснабдяването на централата е възобновено, тревожният процес започва отново, когато обстрелът се възобновява.

"Това е една луда игра около ядрената сигурност", каза Галушченко.

Критикът на Кремъл осъден на 8 години затвор за „фалшиви новини“ за войната (видео)

От октомври насам Русия смени тактиката и започна да нанася въздушни удари, насочени срещу енергийната мрежа на Украйна - потапяйки милиони хора в студ и мрак в началото на зимата.

Конференцията във Франция ще се съсредоточи върху начините, по които западните съюзници на Украйна могат да окажат незабавна подкрепа, за да поддържат функционирането на гражданската инфраструктура на страната в условията на непрекъснати бомбардировки. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм