Страните от ЕС, начело с Белгия и Люксембург, са замразили активи на стойност 18,9 млрд. евро, принадлежащи на руски олигарси и юридически лица, засегнати от санкциите заради войната в Украйна, съобщиха от Брюксел.

Белгия е начело с блокирани 3,5 млрд. евро, следвана от Люксембург с 2,5 млрд. евро, Италия с 2,3 млрд. евро и Германия с 2,2 млрд. евро, според статистически данни на ЕС, видени от АФП.

Крипто сривът - благодат за адвокатите по несъстоятелност

Ирландия, Австрия, Франция и Испания са другите членове на блока от 27 държави, които са замразили по над 1 млрд. евро, според данните, декларирани до 25 ноември.

Европейският съюз наложи многократни вълни от безпрецедентни санкции срещу руската икономика, откакто Москва започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари.

Докато някои държави от ЕС са съобщили за големи суми, които са обект на санкции, други изостават значително.

Фон дер Лайен: Руски пари да се използват в подкрепа на Украйна

Малта, държава, която прилага спорна схема за "златен паспорт" за богати инвеститори, включително руснаци, е в дъното на списъка с блокирани 146 558 евро.

Гърция е на предпоследно място с 212 201 евро.

Общо 1241 физически и 118 юридически лица са обект на замразяване на активи и забрана за влизане в Европейския съюз заради ролята им в конфликта в Украйна.

В четвъртък изпълнителният орган на блока изпрати писмо до държавите-членки, за да им напомни, че замразяването на активите на санкционираните физически и юридически лица е задължително, както и предоставянето на данни за тях.

Нова страница за „Москвич“: Русия рестартира производството на марката

"Въпреки това предоставената информация и честотата на актуализациите остават неравномерни в отделните държави-членки", се казва в писмото. "Това подкопава колективните ни усилия."

В момента Европейският съюз обмисля предложения за начините за използване на замразените руски активи, за да се подпомогне плащането на възстановяването на Украйна.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм