Русия стартира производството на новите модели „Москвич“ в бившия завод на „Рено“, който беше поет от правителството след началото на войната, съобщава Би Би Си.

„Камаз“, който е основен технологичен партньор на възродения руски автомобилен завод, заяви, че очакванията са първите автомобили да бъдат пуснати в продажба още следващия месец.

Под марката „Москвич“ ще се сглобяват китайски автомобили

Дизайнът на новия „Москвич“ ще бъде изцяло обновен, като първоначално производството ще бъде с двигатели с вътрешно горене, след което то ще премине към електрически автомобили.

От „Камаз“ се надяват, че до края на годината ще бъдат произведени около 600 автомобила, а за следващата година си поставят за цел увеличение до 100 000 автомобила годишно.

Бившият завод на „Рено“ в Русия вече е официално „Москвич“

Руската автомобилна индустрия е силно засегната

От януари до октомври, след напускането на западните производители, продажбите на нови автомобили в Русия са намалели с 60% на годишна база, пишат германски издания.

Московските власти работят върху сътрудничество с друг китайски автомобилен производител.

Френският автомобилен производител Renault в средата на март обяви прекратяването на своите фабрики и автокъщи в Русия.

Русия ще произвежда Dacia Duster с емблемата на Lada

Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация от своя страна обяви подписването на споразумения за прехвърляне на руски активи на „Рено“ към държавна собственост. С това ясно, че правителството на Москва ще притежава 100% от акциите на „Рено“ Русия.

Превозните средства имат последователи не само в Русия, но и страни от Западна Европа. Фенове редовно провеждат срещи, на които представят своите реставрирани с любов автомобили.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм