С още един месец се удължава срокът за забраната за износ на инсулини и аналозите му, както и на антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст. Това каза за БТА министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. 

Очакваме да получим отговор на въпроса защо, по наши данни, складовете на търговците на едро са пълни, а тези медикаменти липсват в аптечната мрежа. По думите му търговците чакат да изтече срокът на заповедта, за да могат да изнесат инсулина извън страната. С риск да влезем в противоречие с работата на ЕС удължаваме с още един месец срока на забраната, каза още той.

В този месец ще се извършат проверки в складовете и ще бъдат подадени сигнали до държавните органи за това дали се нарушава наредбата, изискваща в рамките на 24 часа, ако даден медикамент липсва, той да бъде осигурен от притежателя на разрешението за употреба, допълни министър Хинков.   

В началото на ноември тази година министър Хинков издаде заповед за забрана на износа им, чийто срок изтича в края на този месец. 

Целта на заповедта е да бъдат обезпечени нуждите на българските пациенти и да бъдат преодолени липсата или недостигът на жизненоважни лекарствени продукти. Срокът за действие на забраната, както и конкретните лекарствени продукти, са определени при стриктно спазване на принципа за пропорционалност, с цел опазване здравето на населението и при съблюдаване на забраната за произволна дискриминация или покрито ограничение на търговията между държавите членки на Европейския съюз, заявиха тогава от министерството. 

В допълнение и във връзка с множеството запитвания, касаещи е-рецепта, ще се организира обща среща между Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, както и други заинтересовани организации. Целта на срещата ще бъде в рамките на един конструктивен диалог да се потърсят механизми за преодоляване на различията на страните, засегнати в процеса и търсенето на консенсус в полза на пациента.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм