"Този компромисен вариант, приложен от правителството за отстъвие до 15 дни, е добър и би помогнал доста за доверието на родителите", каза Ирина Манушева в предаването "Кой Говори" по Дарик радио.

Тя коментира промените в Наредбата за приобщаващо образование, които имат за цел да облекчат родителите, когато детето трябва да отсъства по-дълго от училище.

Припомняме, че правителството реши учениците да могат да отсъстват от училище до 15 дни в една учебна година със заявление от родител до класния ръководител.

Постановлението влиза в сила от днес (19 март) разясни Манушева. До този момент учениците имаха право да отсъстват от училище по уважителни причини до 3 дни с бележка до класния ръководител и до 7 с молба от директора.

"Децата са натоварени, но най-лошото е, че те не виждат смисъла да полагат повече усилия, не виждат и смисъла за бъдеща интеграция. Едно дете не трябва да учи, защото така сме му казали, а защото на него му харесва. За тази цел трябва да намерим решение как да направим времето на децата смислено в училище и да виждат реален резултат от това", коментира още Ивана Манушева.

Тя допълни и че борбата за по-добри условия продължава: "Остава ни да направим още 2 стъпки. Първо да се реши проблема в детските градини и второ да бъдат разяснени промените до регионалните училища".

На сходно мнение е и д-р Йорданка Узунова- началник Клиника по педиатрия в болница "Лозенец".

Тя допълни, че родителят трябва да има свободата да реши сам дали детето му да отиде на училище до 3 дни.

"Лекарите трябва да преглеждат децата, когато е необходимо. Смятам, че за 3 дни родителят може сам да оправдае тези отсъствия и след третия ден да се посети лекар", обясни началникът Клиника по педиатрия в болница "Лозенец".

Ивана Манушева и Йорданка Узунова споделиха мнение, че се наблюдава голяма умора и нежелание за ходене на училище у децата.

"Моето наблюдение е, че до 8 клас децата са изключително натоварени и много се уморяват. В другите държави се набляга повече на това децата да са здрави, да спортуват и да имат базисни умения", каза д-р Узунова.