Турция излезе с предложение - да изпраща в Румъния и Молдова плаващи електроцентрали, които да доставят електричество на Украйна, предаде БТА.

По думите на изпълнителния директор на Karpowership Зейнеп Харези се водят преговори за доставка на 400 мегавата електроенергия за Киев, генерирана в плаващи електроцентрали, които Турция да изпрати в Румъния и Молдова, а от там да бъде изнасяна по далекопроводи към Украйна.   

Зеленски е “Личност на годината“ на сп. “Тайм“

Харези отбеляза, че сега никой не иска да изпраща електричество на своите съседи, преди да бъдат добавени нови електрически капацитети. 

"Румъния и Молдова са страни, които поискаха от нас кораби (плаващи електроцентрали). Сега им казваме: „Нека поставим тези кораби във вашата страна, но да изпращат електроенергията си в Украйна", посочи тя, добавяйки, че процесът все още продължава. 

Атака с дрон по руско летище предизвика пожар (видео)

"Доставката на електроенергия в Украйна през Молдова или Румъния е технически възможна, търговски разумна", каза още Харези. Според нея цената на предлаганата електроенергия е изгодна, а "единствената пречка може да бъде политическа и бюрократична".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм