Турция ще обяви тридневен национален траур след удара срещу болница в Газа, причинил стотици жертви и за който Израел и палестинците се обвиняват взаимно, съобщи АФП, като цитира Йомер Челик, говорител на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган.

"За период от три дни ще влезе в сила тридневен траур в знак на солидарност с болката на тези невинни хора. Споделяме същата болка, същата мъка", каза Йомер Челик, цитиран от БТА.

Тридневният национален траур ще бъде официално обявен с президентски указ, каза зам.-председателката на партията в парламента Йозлем Зенгин, цитирана от турската държавна телевизия ТРТ.

Президентът Ердоган призова снощи за прекратяване на "тази безпрецедентна бруталност в Газа", обвинявайки Израел, че е "ударил болница, приютяваща жени, деца и невинни цивилни".

Израелската армия обаче даде доказателства за отговорността на палестинската групировка "Ислямски джихад" за нанасянето на удара, версия, подкрепяна от американския президент Джо Байдън, който в момента е на посещение в Израел.

Ударът предизвика много силни емоции в Турция, където около 80 000 души по данни на властите демонстрираха снощи пред израелското консулство в Истанбул.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм