Три вида наркотици, културно-исторически ценности, незаконно оръжие и боеприпаси са били намерени от полицията във фамилни имоти в село Горно Къпиново, информират от ОД на МВР-Кърджали. 


Проверките са били в хода на специализираната операция за противодействие на разпространението и притежаването на наркотици, уточняват от дирекцията. 


В жилище и в помощни постройки в село Горно Къпиново служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ и полицаи от РУ в Кирково намерили около 70 грама суха листна маса, която при тест реагирала на марихуана, около 30 грама бяло прахообразно вещество, за което тестът отчел, че е амфетамин и около 5 грама кафяво вещество, реагирало на хероин. При претърсванията били намерени още незаконно притежавани пушка, пистолет и 98 патрона, а също и 17 артефакта, нерегистрирани по съответния ред. 


Наркотиците, оръжието, боеприпасите и археологическите обекти са били иззети и са на съхранение в РУ на полицията в Кирково. За срок до 24 часа са задържани двама мъже на 41 г. и 66 г. и 64-годишна жена. Образувани са три досъдебни производства - за незаконно придобиване и държане на високорискови наркотици, за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси, за неидентифицирани и нерегистрирани археологически обекти.


При специализираната операция в Кърджали са били установени и нерегистрирани моторни превозни средства. Автомобил „Воксхол“, управляван от 24-годишен, бил проверен в района на село Широко поле. При справка полицаите установили, че колата е с прекратена регистрация. При проверка на лек автомобил „Субару“ с 59-годишен шофьор в землището на село Седловина станало ясно, че колата не е регистрирана по надлежния ред. Образувани са досъдебно производство и проверка, по които работят сектор „Охранителна полиция“ и разследващ полицай.