Ново проучване от социологическа агенция „Тренд“ потвърджава негативните за управляващото мнозинство тенденции за ерозия на обществното доверие в кабинета и спад на подкрепата за водещата от четирите коалиционни партньори формация „Продължаваме промяната“ (ПП), която изпада до второ място в моментните картини на електорални нагласи у нас.

Социолог по Дарик: Новият тип лидерство не е силово, не сме свикнали с това

След съществения отлив на подкрепа през миналия месец спрямо основните институции, при настоящето проучване се регистрира известна стабилизация с продължаваща минимална ерозия, посочват от „Тренд“.

Положителната оценка за работата на парламента се задържа на 24% от всички интервюирани, докато отрицателните оценки се покачват до 66%.

Алфа Рисърч: Рязък срив на доверието в кабинета „Петков“ (графики)

При правителството също се регистрира лек спад на положителни оценки за работата - от 29% през миналия месец до 27% през този, а отрицателните бележат също минимален ръст от 56% през март до 58% през април.

От агенцията отчитат съществени различия в отношението към работата на правителството сред различните партийни електорати.

Източник: Тренд

ГЕРБ изпреварват ПП с над 3%, според ново проучване на „Алфа рисърч“

Симпатизантите на „Продължаваме промяната“ стоят най-убедени в подкрепа си спрямо кабинета. Останалите три партньора имат доста по-нюансирано отношение. Сред привържениците на Демократична България съотношението положителна-отрицателна оценка е в пропорция 5 към 3. Симпатизантите на БСП са разделени на две равни части в тази си оценка, докато тези на „Има такъв народ“ в по-голямата си част имат отрицателно отношение към работата на кабинета.

Политолог по Дарик: ИТН търсят повод да напуснат коалицията

При президента не се наблюдава съществена промяна този месец, като положителните оценки за неговата работа са 50%, а отрицателни 38%.

Източник: Тренд

Близо половината българи (47%) са на мнение, че предсрочни парламентарни избори не сa необходими. 37% са на обратното мнение.

Българите искат твърда позиция за РС Македония

Сред разбивките по групи прави впечатление, че единствено сред симпатизантите на ГЕРБ и Възраждане доминира позицията, че са необходими предсрочни парламентарни избори.

Малко над половината (52%) смятат, че правителството няма да изкара пълен мандат. 28% са на противоположното мнение.

Източник: Тренд

И този месец продължава ерозията в подкрепата към „Продължаваме промяната“ - от 22.9% сред заявилите, че ще гласуват през март, до 20.1% през април. Този спад при формацията на Петков и Василев води до структурна промяна на електоралните нагласи, като през този месец основният им опонент в лицето на ГЕРБ вече е първа политическа сила с 23.6% от гласуващите.

ИМП: За 100 дни работата на 47-oто Народно събрание е хаотична и неефективна

ДПС и БСП задържат сходни нива в сравнение с предишния месец съответно с 11.1% и 10.5% от гласуващите.

Втори пореден месец има ръст при „Възраждане“ – от 7.3% през март до 9.3% през април, което нарежда партията на Костадинов като пета политическа сила в страната, в близки стойности до третата и четвъртата.

Демократична България задържа позиции на 7.1% от гласуващите, а „Има такъв народ“ този месец са с 6.9% от всички заявили, че ще гласуват на евентуални избори. 

Проучване на „Тренд“ е по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, формации и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 6 и 13 април 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1004 души на възраст 18+. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм