“При едни нови предсрочни избори избирателната активност може да бъде още по-ниска. На практика дали са възможни предсрочни избори - възможни са, защото виждаме, че в коалицията има все повече червени линии, все повече емоциите надделяват. Най-непредсказуемият обект продължава да бъде “Има такъв народ”. Търсят повод да напуснат коалицията според мен. Дали това ще доведе автоматично до предсрочни избори, е друг въпрос, защото трябва да се мине през вот на недоверие, но не изключвам да видим нещо такова идните месеци”. Такъв коментар даде в “Кой говори” по Дарик радио политологът Милен Любенов от Софийския университет. 

Христо Иванов: Длъжни сме да укрепим управлението

По думите му основният проблем на ИТН е, че тази формация не е замислена като дългосрочен проект. “Тошко Иванов сам казва, че са влезли в политиката “от немай-къде”. Партията утре може да се разпусне. Въпросът е какво ги мотивира да влязат в политиката. И ако твърдят, че искат да променят статуквото, това би означавало, че трябва да се стремят да запазят тази коалиция и да намерят компромис по темите”, добави експертът.

Свиленски: Коалиция върви по изпълнението на коалиционното споразумение

Той анализира последните социологически проучвания за електоралните нагласи и каза, че има известна динамика, но картината остава същата - 7-партиен парламент. Забелязва се, че при ГЕРБ няма някакъв растеж, а при “Продължаваме промяната” има спад на подкрепата. По думите му има много пирични за това, свързани най-вече с управлението. “При “Възраждане” има известен ръст и то не малък, това се дължи на факта, че те консолидират почти всички националистически вот”, добави той. И прогнозира, че при предсрочни избори още по-трудно би се формирало правителство.

Лена Бориславова: Съветниците не водят външна политика, а съветват

Политологът Любомир Стефанов от НБУ коментира също поведението на ИТН и попита коя е тази партия, която беше представлявана 6 месеца от 2-3 човека. Според него коалицията “виси със страшна сила никога”. Той твърди, че ИТН никога не са криели, че симпатизират на президент. “Стефан Янев клатеше лодката, докато съвсем оправдано премиерът го изхвърли… Политическото поведение на ИТН е нулево, а политическата култура е под всякакво ниво. ИТН за мен трябва да отговорят самите на себе си какво искат да постигнат”, обобщи той. 

Визирайки Слави Трифонов, той каза, че виждаме “един сърдит бог от машината, който се появява от време на време и бухва някъде в социалните мрежи нещо гръмотевично и после неговите мегафони озвучават с различна сила това нещо”.

Стефанов коментира и резултатите от проучванията: “Проблемът е как се използва първоначално генерираното доверие. За мен остава енигма електоралната активност. Това е, което ще е индикатор как обществото разпознава управлението. Ако се вдигне активността, значи управлението върши някаква работа. Не е работа на партиите да плашат гражданите с избори”. 

Йорданов: Петков и съветничката му заобикалят споразумението за РСМ, нещата са на ръба

Според Милен Любенов зад проекта на Стефан Янев под една или друга форма седи президентът. “Тази формация ще се ситуира в национал-популисткото пространство, вероятно по подобие на някои, които виждаме в Централна Европа, например “Фидес” на Орбан”, добави той.

Размяна на остри реплики за избора на управител на БНБ в Народното събрание

Целия разговор гледайте тук: 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм