Началникът на кабинета Лена Бориславова коментира разногласията между премиера и външния министър Теодора Генчовска, която в петък в Народното събрание обвини премиера, че води втора външна политика, в която огромна роля играе неговият външнополитически съветник.

Илияна Йотова: Петков да вземе мерки съветниците да не правят втора външна политика

„Съветниците съветват, а не водят външна политика. Правителството на Кирил Петков има готовност да даде зелена светлина за започване на преговори на РС Македония с ЕС тогава, когато има резултати“, заяви тя.

Теодора Генчовска: Има сериозни различия с екипа на премиера

„Разговорът с г-жа Генчовска е много ефективен, както и с всички министри. Заседанията на Министерски съвет протичат в много конструктивен дух“, каза Бориславова и отбеляза, че вчера в Битоля външният министър Генчовска е заявила, че с премиера говорят в един глас.

Петков в РСМ: Да превъзмогнем егото и историята, да вървим напред (видео)

Според Бориславова „Продължаваме промяната“ се учредяват като партия едва сега, защото е трябвало се справят с 4 важни задачи през първите 100 дни на управлението им.

„За нас беше по-важно да решим като минимум 4 важни задачи за първите 100 дни: нов начин за справяне с Ковид кризата, да приключим успешно с Плана за устойчивост, да направим първите крачки на съдебната реформа със закриването на специализираните съдилища, справянето с енергийната криза и подпомагането на бизнеса и гражданите“, посочи тя.

Н. Василев: По харчене правителството е по-левичарско от кабинета „Виденов"

Бориславова заяви още, че са се справили с ковид кризата, както и с енергийната криза. Според нея основното предизвикателство пред кабинета и ПП е комуникацията.

„Едно от големите ни предизвикателства е комуникацията, за да обясним на хората как се извършва промяната. Имаме и предизвикателството да имаме по-добра комуникация между коалиционните партньори, да се научим да работим по-добре едни с други“, каза тя.

Галъп интернешънъл: Коалицията ГЕРБ-СДС изпреварва „Продължаваме промяната“

Не сме обсъждали явяване на следващия избори, защото това не е на дневен ред, заяви Бориславова.

Тя коментира и напрежението в коалицията възникнало около избора на гуверньор на БНБ. Според нея има съществена разлика между поста гуверньор на БНБ в сравнение с поста председател на Бюджетната комисия.

От ПП сме много доволни от начина, по който Любомир Каримански води Бюджетна комисия, не казвам, че той като отиде в БНБ ще прави нещо на тъмно. Когато имаш трима коалиционни партньори, които не подкрепят няма номинация, няма как да вървиш напред, заяви началникът на кабинета на Петков.

Каримански критикува МФ за резкия спад на фискалния резерв

Тя потвърди, че са водени разговори между депутати на ПП с Каримански:

„Предлаган е пост на Каримански в Световната банка“. От ПП няма да приемат лично по никакъв начин, че той ще съди МФ. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм