Преседателят на парламентарната група на "Има такъв народ" в Народното събрание Тошко Йорданов заяви, че премиерът Петков и неговата съветничка по външнополитическите въпроси Весела Чернева се опитват да заобикалят коалиционното споразумение за Република Северна Македония (РСМ) и „нещата са на ръба“:

Христо Иванов: Длъжни сме да укрепим управлението

"По точката за Северна Македония в коалиционното споразумение нещата са на ръба. Ние винаги сме се опирали на това споразумение и винаги сме си държали на думата", каза Йорданов и допълни, че е рано да се правят прогнози дали коалицията ще издържи до края на годината.

Лена Бориславова: Съветниците не водят външна политика, а съветват

По думите му, министър-председателят и неговата съветничка се опитват да заобиколят българските условия за вдигане на ветото върху преговорите на РСМ с ЕС.

"Водили са разговори от рода на вкарване някъде в преговорния процес за езика на омразата, за репресиите и за Конституцията, но след вдигане на ветото. Натискът по темата "Северна Македония" е за вдигане на ветото и започване на преговорен процес, а не за колко време ще трае този процес. Сигурен съм, че има и документи за това", каза още той, но не потвърди дали лично е виждал подобни документи.

Илияна Йотова: Петков да вземе мерки съветниците да не правят втора външна политика

Йорданов беше категоричен, че външният министър Теодора Генчовска следва официалната държавна политика, за разлика от министър-председателя, който се опитва да прокарва друга политика.

"Като председател на ПГ на "Има такъв народ" съм ходил на срещи с евродепутати и еврокомисари и имам преки впечатления какво се е говорило. Имам и спомени от казваното на коалиционните съвети и кой е казвал, че иска до юни това да стане и това не сме били ние", коментира той и заяви, че ИТН няма да позволят до края на френското председателство да бъде свалено ветото пред Северна Македония.

Теодора Генчовска: Има сериозни различия с екипа на премиера

Тошко Йорданов обясни, че за кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ са били уведомени коалиционните партньори, на което са получили отговор, че те нямат свои номинации:

"Така до мига, в който се пуснаха правилата за избор на гуверньор на Народната банка. Това са почти 5 месеца. След това се почна. Асен Василев е човекът, който е против. Оттам нататък ДБ и БСП се държаха като болонки по темата. Те блокираха МРРБ заради БНБ, като техните депутати от комисиите не отидоха на заседания. Целта беше Каримански да бъде оттеглен", подчерта Йорданов.

Каримански критикува МФ за резкия спад на фискалния резерв

„Фиксацията на Министерството на финансите за БНБ беше изключително подозрителна и тя се появи накрая", каза още той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм