“Имаме нов тип лидерство, което не е силово и пирамидата не е с остър връх, но в случая виждаме по-отворено и комуникативно управление, което е  много по-прозрачно от всичко, което виждахме преди… След толкова години много строго лидерство, не сме свикнали”, заяви в “Кой говори” по Дарик радио социологът Добромир Живков от “Маркет линкс”. 

Размяна на остри реплики за избора на управител на БНБ в Народното събрание

Геновева Петрова от “Алфа рисърч” подчерта, че последните месеци са месеци на много активни политически процеси. Във връзка с отношението към управляващите тя заяви, че “там по-скоро регистрираме преобладаващо негативни тенденции през последните месеци”. Петрова добави, че много бързо са се развили тенденции на ерозия на доверие най-вече към правителството, както и към ключови фигури от политическия живот. “Това е обществена реакция към конкретни действия или бездействия”, обясни тя.

Алфа Рисърч: Рязък срив на доверието в кабинета „Петков“ (графики)

Добромир Живков уточни, че “това не е обичайната траектория, по която се движат обществените нагласи. Обществото ни имаше импулс и подходи с много надежди към това ново управление в различни посоки. Не просто кредит на доверие към управляващата коалиция, но имаше и много силно възстановяване на доверието към Народното събрание. За тези три месеца се връщаме много бързо към загубата на доверие”. По думите му подхождаме с недоверие към анонимния друг в нашето общество, което социологът тълкува като индикации за тежка социална интеграция. 

ГЕРБ изпреварват ПП с над 3%, според ново проучване на „Алфа рисърч“

Петрова припомни, че коалиционното правителство е от четири партии, които в много отношения са с противоположни идеологически разбирания. Събитията, които се случиха през последните три месеца, включително и войната, която се отразява, раздорите между партньорите, това са събития, които изискват бързи решения и ценностни категорични позиции, каза тя. Според нея обаче в такива ситуации правителството или отлага решенията, или взема такива, които са неудовлетворителни не само за партиите в коалицията, но и за техните симпатизанти. 

Какво засили спада на доверие към кабинета?

“Това са тези, бих казала, срамни раздори между коалиционните партньори. Те влязоха дори в неприлични персонални пререкания. Хората, колкото и да бяха заредени с желания за промяна, не прощават”, отговори Геновева Петрова от “Алфа рисърч”. 

Галъп интернешънъл: Коалицията ГЕРБ-СДС изпреварва „Продължаваме промяната“

“Хората са притеснени за финансовото си състояние. Не сме отчитали такива страхове дори при Ковид - дали ще имаме достатъчно доходи, дали ще имаме работа утре. Това трупа социално напрежение, което може да бъде използвано и което се движи в посока да сваля доверието към управлението”, анализира Добромир Живков. 

Целия разговор вижте тук: 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм