ГЕРБ продължават да увеличават преднината си в социологическите проучвания спрямо „Продължаваме промяната“ (ПП), става ясно от последното изследване на „Алфа рисърч“, проведено в периода 8 – 14 април 2022 г. и публикувано официално от агенцията днес.

Политическата турбулентност през последните два месеца предизвиква и ускорена динамика в електоралните нагласи на българите, посочват от „Алфа Рисърч“.

Галъп интернешънъл: Коалицията ГЕРБ-СДС изпреварва „Продължаваме промяната“

Налице е обща тенденция към различно по интензивност разколебаване в подкрепата за управляващите партии, консолидация сред симпатизантите на ГЕРБ и мобилизация на радикален вот.

Източник: Alpha Research

С 21.7% от решилите да гласуват ГЕРБ излиза с около 3 пункта преднина пред ПП, а основен фактор за това разместване е вътрешнопартийната консолидация. Макар да продължава да е един от най-остро критикуваните партийни лидери, Б. Борисов запазва доверието на 19.1% от пълнолетните българи.

Втора позиция за ПП с 18.4%, но с отлив от 6.0 пункта за два месеца. По-значима е ерозията в персоналния рейтинг на К. Петков (от 39% до 22.5%). Въпреки тази негативна тенденция той остава най-одобряван сред партийните лидери.

ИМП: За 100 дни работата на 47-oто Народно събрание е хаотична и неефективна

10.2% подкрепа и трета позиция за БСП. На фона на негативния тренд към управляващата коалиция, социалистите запазват симпатизантите си от последните парламентарни избори, а лидерът К. Нинова – одобрението на 18.3% от българите.

Източник: Alpha Research

Мобилизацията на радикален вот дава тласък на националистите от „Възраждане“, които бележат най-силен ръст през периода, достигайки 9.4%. Положителна е динамиката и в персоналния рейтинг на лидера им К. Костадинов (17.3%).

Политолог по Дарик: ИТН търсят повод да напуснат коалицията

ДПС получава обичайните си за неелекторален период 7.6% подкрепа, а лидерът М. Карадайъ одобрението на 9.4% от избирателите в страната.

По-слабо засегнати от негативните тенденции към управляващите са ДБ. Те стабилизират подкрепата си на равнище от 6.7%, а доверието в съпредседателите им варира в сравнително широки граници: Хр. Иванов – 15.8%, Вл. Панев – 8.5%, А. Атанасов – 7.1%.

Българите искат твърда позиция за РС Македония

ИТН е другият коалиционен партньор, който търпи съществени електорални негативи. Подкрепата за него спада с 2.1 пункта в сравнение с февруари и към момента е 4.5% от готовите да участват в избори. Лидерът на формацията Сл. Трифонов се ползва с одобрението на 13.5% от българите.

Проучването проучване е част от регулярния мониторинг на Алфа Рисърч. Проведено е в периода 8 – 14 април 2022г., сред 1037 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм