Българите запазват твърдата си позиция по отношение на Република Северна Македония (РСМ), като дори има признаци на „втърдяване“ на общественото мнение у нас, става ясно от най-новите данни на „Галъп интернешънъл болкан“.

Проучването е проведено през февруари 2022 г.

Излязоха резултатите от преброяването в РСМ, вижте колко са българите

68,9% от респондентите подкрепят тезата, че България трябва да запази твърдата си позиция спрямо присъединяването на РСМ в ЕС. Малко над една пета са на обратното мнение – България да промени позицията си към по-мека.

Почти аналогични данни бяха отчетени и през лятото на миналата година, припомнят от Галъп.

Петър Колев за преброяването в РСМ: Брутален фалшификат и погазване на основни човешки права

Социологическата агенция отчита 60,8% подкрепа за  стар на преговорите за членство на РСМ в ЕС, но само при изпълнение на двустранния договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

В сравнение с ноември 2020 г. делът на отговори „само след изпълнение на договора“ се увеличава с десет процентни пункта (през 2020 г. този отговор са дали 51,1% от запитаните).

Радев: Очакваме многобройните обещания на РСМ да започнат да се превръщат в резултати

За безусловно допускане на РСМ по пътя към ЕС в началото на тази година бяха 7,6%, а през 2020 г. – сходен дял от 8%. Най-сериозен е ръстът за година и половина на онези, които са крайни в желанието си Скопие да не бъде допускано: 15,3% сега, срещу 6,1% през 2020 г.

Втвърдяването на позициите идва за сметка на спад наполовина на онези, които не могат да формират мнение.

Нинова: РСМ не може да започне преговори без зачитане на българския интерес

Това означава, че в хода на дебата в последните месеци, обществото явно постепенно формира по-активна позиция и тя показва признаци на консолидация в едната посока.

Така, на практика, за две години има повишаване на принципната подкрепа в обществото ни по отношение на приемането на Северна Македония в Европейския съюз, но само при подчертаното условие, че изпълнява договора с нас.

Петков: България не е обещавала дата за отпадане на ветото за РСМ

В рамките на две поредни години (2020 г. и 2021 г.) „Галъп интернешънъл болкан“ провери нагласите на българските граждани и по още един, свързан с темата „Северна Македония“, индикатор – приоритетите на българите спрямо съседката ни.

Както на въпроса за членството на Северна Македония, така и при този, се наблюдава спад сред колебаещите се и заемане на по-твърда позиция.

В рамките на година делът на отговорилите, че най-важното е Северна Македония да уреди отношенията си с нас, а не толкова дали ще влезе в ЕС, е нараснал с 13 процентни пункта – отново за сметка на зоната на колебаещите се. Делът на обратните отговори може би е набъбнал леко – от 5,8% на 7,5%.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм