"България не е обещавала конкретна дата на отпадане на ветото върху начало на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС", заяви в Благоевград премиерът Кирил Петков.

Радев: Очакваме многобройните обещания на РСМ да започнат да се превръщат в резултати

"Историческата комисия е единствената, която може да даде информация на двете правителства по кои точки има съгласие и кои факти могат да се примат като общи. Прогресът е огромен в сравнение с преди", заяви Петков.

"Всичко зависи от това какво ще постигнат двете комисии, за да можем да говорим за срокове и дати. В момента Западните Балкани са конфликтна точка, свързана и с войната в Украйна. Ние трябва да поискаме максимално конструктивно да протекат и приключат разговорите, защитавайки българския интерес, защото най-лошото е Западните Балкани да са с висок риск от нестабилност. Темата България - РС Македония стана още по-геополитически въпрос", каза още Петков.

Излязоха резултатите от преброяването в РСМ, вижте колко са българите

Той коментира и резултатите от преброяването в Република Северна Македония, според които само 3504 граждани в страната са се определили като българи на фона на близо 87 000 издадени документи за български произход на югозападните ни съседи.

Петър Колев за преброяването в РСМ: Брутален фалшификат и погазване на основни човешки права

"Единственият начин да имаме преброявания, които ще зачетат всички българи в РСМ е, когато тяхната конституция включва колективните права на гражданите им. Ние трябва във времето на общите преговори да се включи и темата за вкарването на колективните права на българите в македонската конституция, тогава преброяването би било по-лесно. Последните 30 години нашата политика не е била толкова конструктивна и не сме могли да постигнем всичко", посочи премиерът.

Турци и бошняци в РСМ не признават резултатите от преброяването

Петков се срещна с граждани, които зададоха своите лични въпроси към премиера. Сред хората бяха и симпатизанти на ГЕРБ-Благоевград, които разговаряха с премиера по темата за План за възстановяване и развитие, както и за Кресненското дефиле и преминаването на АМ "Струма" през него.

И на двата въпроса Петков отговори, че магистрала ще има, но когато се намери баланс и законност тя да се случи. Относно плана премиерът заяви, че в първите десет дни от април ще "чуем добри новини".

Кирил Петков в Благоевград: Европейските държави заедно да овладеят енергийната криза

Премиерът коментира и цените на тока, и войната в Украйна.

"За съжаление, кризата в Украйна не е просто локална. От лятото газовите хранилища се източват, а всички страни работят с най-скъпя газов разпределител. А когато той е единствен, цената става скъпа за цяла Европа. Това е добра стратегия на Путин – той изведнъж вдига цената на тока и цената на газа. А тези цени, базират цените на производството. Така цялата инфлация започва да се образува. Въпросът е как нашето правителство може да повлияе на световната стратегия на цените. Едно от нещата, които направихме без прецедент, е, че вкарахме 3% от БВП в помощи за ток. Планираме да помогнем на най-засегнатите от тези цени, но това е единственото, което можем да направим. Цените на тока и газа на световния пазар определят и растежа на всички цени за съжаление и овладяването на тези цени и енергийната криза, трябва да е заедно", каза още Петков.

Относно за мораториума върху цените на ток, газ и вода Петков каза:

Рамадан Аталай: Мораториумът замина

"Цената на тока няма да се качва. Цената на газа няма да може да се удържи. Тази игра не можем да я играем до безкрайност, затова в Брюксел трябва да обсъдим, че който иска да продава газ на европейския пазар, то трябва да е на по-ниски цени, така би паднала и инфлацията, и останалите цени. Ние работим и на ниво Брюксел, и на световно ниво. В момента се случва и война на икономиката, Русия иска да притисне Европа".

В Благоевград премиерът Кирил Петков се срещна с преподаватели и студенти от Американския университет. Той се обърна към тях с думите: "Независимо какво правим като правителство, ако младите хора не заемат инициативата в собствени ръце да правят компании с висока добавена стойност, всичко друго има второстепенно значение".

Пред студентите премиерът посочи, че за да подпомага развитието на бизнеса и на икономиката, изпълнителната власт трябва умно да инвестира държавните средства, да няма злоупотреби и корупцията да бъде елиминирана.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм