След 18-годишна битка най-големият дюнен комплекс в България - Камчийски пясъци, който през 2006 г. бе заличен като защитена зона, миналата седмица (7 февруари), комисия в РИОСВ Варна реши райският плаж да върне своя защитен статут. Новината бе посрещната с радост от природозащитната общност, работила толкова години по каузата “Камчийски пясъци”. Същевременно, в събота в своя публикация във ФБ съпредседателят на “Зелено движение” и народен представител Тома Белев алармира, че с приети миналия петък промени в Закона за Черноморското крайбрежие вместо неговото спасяване, се отварят врати за допълнителното му презастрояване.

Според Белев, промените, приети миналата седмица в Закон за устройството на Черноморското крайбрежие, вместо да гарантират спасението на тези уязвими земи, създават възможности за тяхното допълнително променяне и застрояване: "След като промените бяха внесени, собствениците започнаха да внасят инвестиционни проекти, така че да бъдат компенсирани за много по-големи пропуснати ползи", каза той.

Белев заяви, че държавата не е готова да отделя средства за опазването на околната среда. Той изрази загриженост, че в България се приема, че някой друг - било то Европейският съюз или гражданите сами, трябва да намерят финансовите ресурси за опазване на природата.

"Парите трябва да се намерят от бюджета. Никога не са се отделяли средства за опазването на околната среда", каза съпредседателят на “Зелено движение”, като добави: "Държавата винаги е считала, че някой друг трябва да опазва българската природа и някой друг трябва да отделя пари".

Според Тома Белев, най-опасното от всичко е предложената промяна в обхвата на зона Б на “Камчийски пясъци”, която е била приета без дискусия. Той подчерта, че този закон вече е приет и че той и неговите колеги са правили опити да възстановят красивия плаж, но все още се изчаква решението на министъра. 

""Камчийски пясъци" е най-големият дюнен комплекс в България. Сагата с желанието на хората да приватизират първа линия на морето е много голяма. Тя започна през 2005 г. с измененията на закона за държавната собственост, които позволиха половината от плажовете да бъдат обявени за пасища, гори и земеделски площи и да бъдат продадени за 18 стотинки на квадратен метър", каза той.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм