"В края на септември в село Крушовица, Елинпелинско, се появиха 2 малки мечета, привлечени от хранилка за животни. Мечетата бяха засичани ежедневно.

Очевидно бе, че са останали сами – без майка, и търсят в хранилките за дивеч алтернатива да оцелеят.

Това е предпоставка за бъдещи проблемни ситуации и означава, че трябва да се вземат мерки.

Местната ловна дружинка и кметският наместник на с. Крушовица г-жа Нели Николова-Паскова сигнализираха на Регионалната инспекция по околна среда и води за ситуацията, а оттам се обърнаха за съдействие към WWF България."

Това написаха от природозащетната организаци WWF България. 

Ето какво още споделиха те: 

"С наша логистична помощ бяха поставени специализирани капани за улов и фотокапани за постоянно наблюдение, за да бъдат локализирани мечетата. Всички отговорни институции бяха в течение на предприетите действия.

Доста бързо едното мече беше заснето от фотокапан. А през нощта на 21 срещу 22 октомври специалистите Владимир Тодоров и Никола Дойкин успешно го уловиха!

Операцията протече с помощ от ловци от местната дружинка.

Мечето е родено в началото на тази година и е женско.

То беше транспортирано до ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица на фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ, където ще остане временно.

Предстои отвеждането му в Специализирания център за рехабилитация на кафяви мечки „Арктурос“ в Гърция, където очакват двете сирачета. Там мечето ще може да укрепне и да се научи да оцелява в дивата природа.

Второто мече все още не е уловено, но когато това стане, с него ще се процедира по същия начин. Необходимо е обаче да се осигурят средства за престоя и рехабилитацията на мечетата в Гърция.

ВАЖНО: Спешно трябва да се осигурят пари за транспорт и за престой на мечето в Специализирания център за рехабилитация. Така има шанс да оцелее и да се научи да бъде истинска мечка. Направи бързо и лесно дарение онлайн тук: https://www.spasetedivatapriroda.bg/mechki

Всяка помощ е от значение. Благодарим!"

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм