От няколко седмици мечка стряска жителите на девинското село Михалково, като се разкарва през светлата част на денонощието по улиците на населеното място. Една от последните разходки се появи в социалните мрежи, където местен жител е заснел видео, в което се вижда мечето да тича по пътя на селото, като се опитва да влезе през затворена врата на търговски обект, а на близост минават автомобили и кучета.

На този етап няма нанесени щети и пострадали, но стреса за местното население е голям, коментира кметът Дамян Ганев.

„От известно време има една мечка, която не стои в гората, а се разхожда из селото. За сега не е правила поразии, освен че плаши хората“, добавя Ганев.
Посещенията на дивото животно са от около двайсетина дни, като предимно сутрин и вечер се появява в Михалково. От кметството са сигнализирали всички възможни институции и се надяват да бъде прогонено мечето. 


От Южноцентрално държавно предприятие ни увериха, че в Михалково ще има вече дежурни екипи, които ще се опитат да прогонят мечката от населеното място, като дори подсигуряват храна в горските масиви, за да не слиза то повече в селото, информира инж. Здравко Бакалов – директор на предприятието в Смолян. 
„Това е младо мече, на около 2-3 години и наскоро се е отделило от майката и най-вероятно търси храна да презимува. Имаме сигнали и от много други населени места, причината е основно в липсата на храна. Тази година е оскъдна на орехи, сливи и по принцип горскоплодните дървета нямат плод тази година и животните започват да слизат по населените места и да набавят храна и да трупат калории. Поведението на това мече показва, че е стресирано и бяга“, коментира още инж. Бакалов. 
Хората от Михалково се надяват ден по-скоро да се реши проблема, тъй като се притесняват от появата на мечето.
Миналата седмица беше убита стръвница в района на Смилян, която пък беше причинила сериозни щети на домашни животни.