На извънредна сесия пловдивският общински съвет ще трябва да избере временно изпълняващ кмет и управници на районите на Пловдив, съобщи за Дарик председателят на местния парламент Александър Държиков. Избраните ще управляват до полагане на клетва на спечелилите на предстоящите местни избори. Единствено кметът на район „Южен“ в Пловдив Костадин Язов не е заявил до момента, че ще участва във октомврийския вот.

Зам.-кметът по транспорт в Община Пловдив Тодор Чонов също се кандидатира за стола на градоначалника на втория по големина град. Той е издигнат от партия „Свобода“. Листата им за общински съветници се оглавява от Чонов, следван от досегашният зам.-кмет по финанси Величко Родопски. Пред журналисти Тодор Чонов поясни, че са реалисти и затова не участват с пълна листа за общински съветници. „Имаме експерти, сред които юристи и медици, които не са партийно оцветени и са се доказали в своята област“, допълни Чонов. На парламентарните избори Партия „Свобода“ беше партньор ня „Български възход“ на бившия служебен премиер Стефан Янев. С Тодор Чонов партия „Свобода“ прави своя дебют за Пловдив.

Активистът на „Спаси Пловдив“ Асен Костов ще е кандидат за районен кмет на „Северен“ на местната коалиция “Съединени за Пловдив”. За „Западен“ номинацията е за Тодор Тодоров. За район „Централен“ това е зам.-кметът по спорт и младежки дейности Георги Титюков, за „Източен“ - Павел Милушев, за „Южен“ - Васко Вътев, а за „Тракия“ – Лилия Недева. Днес по-късно се очаква да станат ясни и номинациите на ПП - ДБ за районни кметове на втория по големина град в България.

Кандидатът за кмет на Пловдив и доскорошен главен редактор на „Марица“ Руси Чернев хвърли ръкавицата на опонентите си със заявка за силен екип от изявени пловдивчани. Кандидатурата му е подкрепена от ПП "Консервативна България". Чернев и председателят на партията Борис Ячев регистрираха кандидатите си за районни кметове и листата за общински съветници, която се състои от 51 души, в ОИК. "Листата е съставена основно от общественици и експерти. Имаме шестима достойни кандидати за районни кметове", посочи Чернев. За район "Централен" ще се бори Руска Вълева, за район "Източен" - Ивелина Радева, за "Западен" - Латинка Димитрова, а за "Северен" - Тодор Кирилов. Кандидатът за кмет на "Южен" е Иван Димов, а за "Тракия" - Костадин Гаров. Водач на листата за общински съветници е самият Руси Чернев.

=============================================

Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и образува проверка по публикации в медиите, в които се твърди, че в училища и детски градини в града се предлага некачествена храна чрез фирма – доставчик. Проверката е според Наказателния кодекс – за предлагане на храна, предназначена за общо ползване, в която попадат опасни за здравето вещества. Разпоредено е тя да се извърши от служители от отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив. Наблюдаващият прокурор е дал указания да бъде изискана цялата документация, свързана с обществените поръчки за доставката на храна, да бъдат снети обяснения от свидетели и др. До месец трябва да станат ясни резултатите от проверката.

=========================================

Мигранти са засечени тази сутрин до Пловдив. Поредната гонка с полицията е станала, след като двата автомобила не спират на стоп-палка, съобщиха за Дарик от полицията. Край местността „Кимера“ по пътя за Първомай колите са спрени. Предполага се, че в тях са пътували около 10-ина мигранти, които са избягали в близката гориста местност. Задържан е единият от шофьорите, румънски гражданин. Акцията по издирването на останалите продължава.

=========================================

Издигнаха паметник на Страхил войвода в град Ветрен. Повечето средства за мемориала са събрани от дарения. Скулптурата е поставена на ъгъла на парк „Свети Кирик“, а предложението известният войвода да бъде увековечен за бъдните поколения е на сдружение „Гражданска инициатива за Ветрен“, основано от покойния художник Васил Байлов. Изготвянето на проекта и изработката са дело на професор Стефан Лютаков, който е родом от Ветрен.

============================================
Мечка обикаля от седмици улиците на Михалково. Дежурни екипи на горското стопанство ще прогонват младия екземпляр извън населеното място.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров