"2354 са сигналите на тел. 112 за счупени клони и повалени от снега дървета в последните три дни в София", обяви столичният кмет Васил Терзиев.

"За сравнение отработените през цялата 2022 г. сигнали за паднали клони и дървета са били общо 527, а през ноември миналата година те са били 38", поясни той.

Кметът коментира и правилата за нискоемисионната зона в централната част на столицата, които ще се прилагат от утре и забраняват на най-старите автомобили да влизат в центъра на София, като уточни, че в началото шофьорите няма да бъдат глобявани.

Междувременно стана ясно, че утре в 19 часа кметът Васил Терзиев ще запали празничните светлини и коледното дърво на София. За първи път това ще стане на новото пешеходно пространство на столицата — площада около храм-паметника “Св. Александър Невски”. Програмата за запалването на светлините на коледната елха на София включва концерт от 18.00 ч. на детски танцови и музикални състави, вокално изпълнение на Елена Сиракова, и интерактивния пърформанс „Лумини“, а дядо Коледа ще пристигне на тържеството, за да се снима с децата.

Бензиновите автомобили с датата на първа регистрация преди 1 януари 1996 г., и дизеловите с регистрация преди 1 януари 2002 г. няма да могат да влизат в нискоемисионната зона от утре до края на февруари догодина. Тя се въвежда в т.нар. малък ринг, който обхваща бул. “Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. “Ген. Скобелев”, ул. “Опълченска” и бул. “Сливница”.

Според столичния кмет Васил Терзиев обаче не са предприети необходимите действия, така, че нискоемисионната зона да бъде въведена ефективно и няма техническа готовност за това.

Нискоемисионната зона трябва да бъде въведена сега, защото такова е решението на съда и на предишния общински съвет. Новият екип на общината няма как да не се съобрази с това, добави кметът

Във връзка със зимната обстановка в София Васил Терзиев посочи пред общинските съветници, че до вчера следобед са обработени над 860 сигнала за паднали дървета, като приоритетно се отстраняват опасни клони и паднали върху пътните платна.

По думите му обаче не всички са се справили добре със задачите си. Предстои следваща среща с всички, които имат отношение към процеса, ще се анализират данните и ще се набележат стъпки за подобрение на процеса.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм