Кметът на София Васил Терзиев (ПП-ДБ-СС) се оказва по-ощетен от броенето на гласовете от кметските избори, отколкото Ваня Григорова. Това сочи експертиза по делото, което неуспелият кандидат за кмет на столицата от коалиция „БСП за България“ Ваня Григорова заведе срещу резултатите от вота. Становището на вещите лица обаче не бе представено в съдебната зала. Очаква се това да се случи след месец, а дотогава те трябва да проверят флашките на още 17 секции.

Страните по делото получили готовата експертиза в четвъртък следобед. Тя е в обем над 120 страници и не всички успели да се я прочетат подробно. Затова и съдът реши вещото лице Полина Кавръкова все още да не представя в съдебната зала резултатите от експертизата си. Но в коридорите на административния съд тя посочи направените до момента заключения.

"До момента изчисленията ни не сочат промяна в посока обратна на изборните резултати", заяви Полина Кавръкова, вещо лице.

С текста на експертизата се е запознал секретарят на Общинската избирателна комисия Борислав Тасев. А в делото той вижда атака срещу машинното гласуване.

"Кметът Терзиев е с по-малко 832 гласа отчетени. За госпожа Григорова мисля, че бяха 283. Нашето становище от самото начало е, че той не променя нищо. Моето лично мнение е, че се опитват да внушат, че машините не са сигурен начин за гласуване", каза той.

По друг начин представителите на Ваня Григорова разчитат получената вчера експертиза. Адвокат Милка Христова вижда проблеми.

"При наличието на такъв брой компрометирани флашки се поставя под въпрос обективността на установените резултати", обясни адв. Милка Христова, която представлява Ваня Григорова.

А до представянето на експертизата в съдебната зала, вещите лица трябва да проверят още 17 секции. Това не притеснява адвокат Марин Пандов, който представлява кмета Терзиев.

"Не може да стане обръщане на резултата, защото данните от тях се намират на сайта на ЦИК. Самият физически носител, т.е. флашките не са предоставени на вещите лица. С данните от тези 17 секции – те потвърждават резултата", каза Пандов.

Следващото заседание по делото ще се проведе след месец – в края на април.

Чуйте подробности от прикаченото аудио.