„Ердоган получи звучен шамар най-вече от своите избиратели, които не гласуваха за него в цели райони и населени места“. Това коментира  в предаването „Без претенции” по Дарик журналистът Тайфур Хюсеин по повод загубата на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган от Републиканската народна партия (РНП) на местните избори в Турция.

На 31 март управляващата партия ПСР на президента Ердоган загуби местните избори от най-големия си опозиционен конкурент РНП, която спечели с над един милион гласа най-големите “крепости” на управляващите в страната и отбеляза най-добрите си резултати досега. 

Хюсеин посочи като водещи фактори за загубата на ПСР, ниската избирателна активност в Турция и наказателния вот срещу авторитарното управление на Ердоган. 

„Избирателна активност в Турция винаги е била доста висока- над 85%, а сега беше около 77%.  Може да се каже, че има цели населени места или села, които не са гласували изобщо.Този отлив на избиратели на Ердоган се дължи на това, че той неглижираше проблемите на гражданите и даваше обещания, които не спази. Това накара неговите гласоподаватели да дадат вота си за опозицията“, каза Хюсеин.

На въпроса каква е разликата между президентските избори през 2023 г., когато спечелени безапелационно от Ердоган, и местните избори в края на март, Хюсеин очерта два ключови аспекта. 

„На първо място изборите от 2023 г. бяха нечестни и липсваше прозрачност. Второ - нямаше сигурност от страна на опозицията. На сегашните избори повторно избраният кмет на Истанбул- Екрем Имамоглу съобщаваше често резултатите от изборите, което осигури тази сигурност, която липсваше на миналите избори, за да спечелят“, обясни журналистът. 

Тайфур Хюсеин прогнозира два развоя на събитията оттук нататък - демократична Турция или по-вероятното - още по-твърд режим.

Чуйте целия разговор от прикачения звуков файл.