Турската опозиция води на местните избори. Резултатите показват най-тежкото поражение за Партията на справедливостта и развитието за повече от две десетилетия, откакто са на власт. За Ердоган най-болезнена е загубата в родния му Истанбул, където Екрем Имамоглу бе преизбран. Турският президент нарече загубата "не край, а повратната точка". 

След оспорвани битки настоящите кметове на Анкара и Истанбул затвърдиха позициите си и запазват своите постовете. Според резултати, съобщени от държавната информационна агенция "Анадолу", опозиционната партия е надделяла в най-много турски провинции, включително в петте най-големи града.

Стотици хиляди жители на Истанбул празнуваха до разсъмване победата на местните избори. С червени знамена и постери на Ататюрк хората са скандирали, пеели и танцували, предават местните медии.

Това е голям удар срещу Партията на справедливостта и развитието на турския президент Реджеп Таип Ердоган. Но най-съкрушителната загуба е тази в Инстанбул, откъдето Ердоган е родом и където започва политическата му кариера, когато става кмет на града през 1994 година.

"За съжаление, не успяхме да постигнем резултата, който желаехме и на който се надявахме", каза той.

Ердоган изрази увереност в по-нататъшното укрепване на демокрацията и възстановяване на доверието, като подчерта, че "ще продължи да демонстрира високи постижения чрез политика на постижения и служба на хората“. Турският държавен глава отбеляза, че "няма нищо по-високо от волята на народа“.

Междувременно победата на местните избори на основната опозиционна партия е сред водещите теми на турския печат. Най-авторитетните издания излязоха със заглавия като: „Това не е първоаприлска шега. Народнорепубликанската партия стана първа“, „Народът разби досегашния ред“ и „Демокрацията спечели. Народът даде урок“.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл.