Туристите, които искат да посетят „Света София“ в Истанбул, ще трябва да плащат вход от януари 2024 г., съобщи турският министър на културата.

През 2020 г. катедралният храм бе превърнат от музей в джамия от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. "Света София" е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО и се посещава от над 3,5 млн. души годишно.

„Света София“ е построена през VI век като катедрален храм на Константинополската патриаршия и в продължение на почти 1000 години е била най-важната християнска църква. Когато през 15 век османците завладяват Константинопол (днешен Истанбул), те превръщат „Света София“ в джамия.

През 1935 година Мустафа Кемал Ататюрк, основателят на модерна Турция, я обявява за музей. Тя е един от символите на Истанбул и се посещава средно от 3,7 милиона души годишно. Включена е в Списъка с обектите от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

„Ще въведем система за управление на посетителите в джамията, която ще повиши качеството и безопасността на посещенията", заяви министърът на културата Мехмет Нури Ерсой.

По думите му турците, които идват на поклонение в джамията, ще бъдат допускани безплатно през един вход, а туристите - през друг, където ще трябва да заплащат такса. Не е ясно какъв ще е размерът на входната такса, нито как се очаква посетителите да докажат целта на посещението си.

Решението ще влезе в сила на 15 януари.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм