България, Румъния и Турция работят за стартирането на противоминна операция в Черно море. Това съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на международна конференция „Спечелване на мира в Украйна“.

Тагарев обясни, че разчита на това в близко бъдеще тази операция да бъде стартирана, което ще допринесе за по-високата сигурност в териториалните ни води и в изключителната икономическа зона на България.

Той изтъкна, че Русия носи значителни рискове за целия евроатлантически регион. По думите му България ще продължи да оказва помощ на Украйна дотогава, докогато е необходимо.

Противоминната операция ще се ограничи във водите на България, Румъния и Турция, заяви военният министър Тодор Тагарев. „Към момента не се предвижда формално взаимодействие с военноморските сили на Украйна и  навлизане на тази група в техни води, където се води война”. Нагласите са операцията да бъде отворена за  включване на Грузия може би на по-късен етап”.

Тагарев препотвърди, че България ще продължи да оказва политическа, военна и хуманитарна помощ на Украйна, докато е необходимо.  „Стабилен мир в региона може да има тогава, когато помогнем на Украйна и тя успее да възстанови териториалната си цялост и суверенитет в гарниците, признати от международната общност. Дори да има възстановяване на териториалната цялост на Украйна, не може да се очакваме автоматично намаляване на агресивното поведение на Русия”.

Той изтъкна, че терористичната заплаха е станала особено видима с терористичните актове на „Хамас“ срещу Израел и последвалото напрежение, което, може би, все още има вероятност да ескалира допълнително.

„Тези събития могат да доведат до нарастване на миграционния натиск спрямо България, както и напрежение между различни групи, които поддържат едната или другата страна на конфликта на наша територия, както се случва в други европейски страни. Към момента вероятността за това е много малка,но сме длъжни да наблюдаваме обстановката”, посочи Тагарев.

Министърът уточни, че в тази обстановка работим с нашите съюзници, тъй като това е най-важната гаранция за нашата сигурност.

Тодор Тагарев коментира още, че в инвестиционната програма на военното министерство до 2032 г. ще има промени, като ще бъде внесена следващия месец в Народното събрание. Министърът обясни, че някои проекти ще бъдат приватизирани на по-високо ниво, някои ще останат по-отдалечени в бъдещето, а един-два проекта може да отпаднат. Той добави, че се привижда придобиването на дронове. По думите му със сигурност използването на такива автономни средства или дистанционно управляеми средства със системи за изкуствен интелект ще намерят място в програмата.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм