Министерството на отбраната има готовност да предостави повече сили и средства за защита на държавната граница, в случай на повишаване на риска от бежанска вълна. Това заяви в Пловдив пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на честването на  Деня на военния парашутист.

По думите му, присъствието на армията на границата е засилено, службите следят обстановката и България е готова веднага да пренасочи нови сили и средства.

„Но увеличаване на бежанската вълна в близко време не се очаква от района на Израел и Ивицата Газа“, каза още министър Тагарев.

Според него, появата на руски МИГ 31 в неутралните води на Черно море е поредната провокация от страна на Кремъл, но няма реален риск и опасност от това.

Военният министър увери още, че до края на следващия месец в Народното събрание ще бъде внесена актуализираната инвестиционна програма за превъоръжаване на армията ни и допълни, че вече има две обществени поръчки за придобиване на безпилотни летателни апарати за нуждите на Сухопътни войски.

Тагарев каза още, че Министерският съвет и Народното събрание са готови да отговорят на повишените изисквания с повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП в следващата година, тъй като това ще даде възможност да се отговори на най-високите стандарти на НАТО.

В Пловдив Тодор Тагарев поздрави военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) по повод Деня на военния парашутист. 

В приветствието си към военнослужещите от Специалните сили министърът на отбраната подчерта, че сложната среда за сигурност поставя много по-високи изисквания към готовността на Българската армия за изпълнение на разнообразни задачи. „В тази сложна среда значително се повишават изискванията и към Вас“, обърна се министър Тагарев към военнослужещите от СКСО.

Той награди военнослужещи за проявен висок професионализъм при изпълнението на задачите. Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев също отличи военни от формированието.

Гостите на празника наблюдаваха демонстрации по специализиран ръкопашен бой и изпълнение на парашутни скокове.

Благодарствен молебен по повод храмовия празник на параклис „Св. Йоан Рилски Чудотворец“, който е в района на формированието, бе отслужен от Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений.