“За две години бяхме връхлетени от всички възможни кризи, разбира се, че и Тайван може да се случи. Всички кризи, от които се опасявахме, се случиха наведнъж. Толкова много кръв и конфликти, за които няма сякаш скоро изход, даже в Газа не мога да си представя какъв би бил изходът, показват, че светът се проваля”. Това заяви в “Кой говори” с Георги Донков по Дарик Теодора Пеева, главен редактор на “Сега”. Тя уточни, че провалът на света е в дипломацията, в опитите да се уредят конфликтите по мирен път, както и в много меката реакция към някои диктатори. 

“Ако отговорът на нахлуването на Путин в Укайна беше по-твърд, нямаше да имаме кризитие, които имаме днес”, категорична е Пеева. 

Жостин Томс, академичен преподавател, социален предприемач, маркетолог, подчерта, че светът винаги е бил във война. “В момента и болестите вървят много по-бързо, защото живеем в глобализиран свят. Успоредно с войните, останалият свят си живее много добре. Циничен ми е малко светът, в който живеем. Това с войните е отвратително, но човекът е войнствено същество, особено от този, доминиран от мъжете свят”, каза Томс. 

Давид Джамбазов, режисьор, заяви: “Това е като едно земетресение, но това не е изведнъж да е отворил някой кутията на Пандора. Те са неща, заложени отдавна. Путин е продукт на общество, което носи голям багаж и не е реформирано. Елцин дори, великият демократ, говори как великата Русия трябва да си прибере Украйна”.

Пиар експертът Любомир Аламанов, пиар експерт каза: “Песимистите казват, че не може да стане по-лошо, оптимисите казват, че може. Донякъде съм съгласен с тезата, че западният свят проспа процесите. Вселените така е устройна, че няма как да не върви към разпад. Да помислим къде сбъркахме, къде да положим усилия, за да останем просто на ръба на пропастта. Западния свят е съсредоточен между дясното и лявото, проспа това, че имаме сблъсък между тираничното и западното с всички негови плюсове и минуси”.

Журналистът Асен Генов пък обясни, че “един от пороците на демокрацията е свободата да говориш глупости и  лъжи”. “Лъжата има право на живот в семейната среда, но в медиите няма място”, каза той и поясни, че дори световните големи медии са се подлъгали от информация на “Ал Джазира” (финансирана от Катар) и са обявили, че 1000 палестинци са загинали в болницата в Газа, след удар от Израел. “А болницата, например, има 80 места”, поясни Генов. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм