Антисемитизмът играе важна роля в мисленето на Адолф Хитлер и в нацистката идеология. Нека разгледаме какво е вдъхновило омразата на Хитлер към евреите и какви житейски събития са изиграли роля за нейното развитие въпреки еврейските корени на диктатора.


Антисемитизмът: вековно явление

Хитлер не е измислил омразата към евреите. Евреите в Европа са били жертви на дискриминация и преследване от Средновековието, често по религиозни причини, пише сайтът на музея "Къщата на Ане Франк". Християните гледали на еврейската вяра като на отклонение, което е трябвало да бъде премахнато. Понякога евреите са били принуждавани да се обръщат на другата страна, разминавайки се с християни, или не им е било позволено да практикуват определени професии.

През деветнадесети век религията играе по-малко важна роля. Тя била заменена от теории за различията между раси и народи. Дори евреите, които са се обърнали към християнството, все още са били приемани като „различни“, поради своята кръвна линия.

Антисемитизмът на Хитлер: Защо мразеше евреите?

Картината "Изгаряне на евреи" (около 1353 г.). Евреите са обвинявани за епидемията от чума в Европа и са обвинени в отравяне на кладенците. Източник: Уикипедия 

Хитлер и антисемитизма

Причината на омразата на Хитлер към евреите не е ясна. В Mein Kampf той описва превръщането си в антисемит като резултат от дълга лична борба. Предполага се, че неприязънта му към всичко еврейско се е появила, когато е живял и работил като художник във Виена (1908-1913 г.). Повечето историци смятат, че Хитлер е измислил това обяснение в ретроспекция. Той би го използвал, за да увери хората, които все още не са били убедени в идеите му, че в крайна сметка ще прогледнат. Така или иначе, ясно е, че Хитлер е влязъл в контакт с антисемитските идеи в ранна възраст. До каква степен ги е споделял в онзи момент, не е сигурно. Ако е имал предразсъдъци към евреите, докато е живял във Виена, предразсъдъците му все още не са изкристализирали в ясен светоглед. В края на краищата един от най-верните купувачи на картините му във Виена е евреинът Самуел Моргенщерн.

Въображаеми обяснения

Съществуват безброй въображаеми обяснения за причините за антисемитизма на Хитлер. Твърди се, че Хитлер се е срамувал от своите частично еврейски корени. Друго обяснение свързва омразата му към евреите с травма, причинена от нападение с отровен газ по време на Първата световна война. Други теории пък предполагат, че Хитлер се е заразил с венерическа болест от еврейска проститутка. В подкрепа на тези обяснения обаче няма никакви факти.

Германски национализъм и антисемитизъм

Това, което знаем, е, че двама австрийски политици оказват голямо влияние върху мисленето на Хитлер. Първият, Георг Ритер фон Шьонер (1842-1921 г.), е германски националист. Той вярва, че немскоезичните области на Австро-Унгария трябва да бъдат присъединени към Германската империя. Той също така смята, че евреите никога не могат да бъдат пълноправни германски граждани. От втория, виенския кмет Карл Люгер (1844-1910), Хитлер научава как антисемитизмът и социалните реформи могат да бъдат успешни. В Mein Kampf Хитлер възхвалява Лугер като "най-великия кмет на всички времена". Когато Хитлер идва на власт през 1933 г., той прилага подобни идеи на практика.

Антисемитизмът на Хитлер: Защо мразеше евреите?

Портрет на Карл Люгер (около 1900 г.), кмет на Виена. Той използва антисемитизма като политическа стратегия. Източник: Уикипедия

Хитлер по време на Първата световна война

Първата световна война изиграва решаваща роля в живота на Хитлер. Тя дава на живота му, който дотогава е бил доста неуспешен, нова цел. През 1914 г. той се записва в германската армия, която заедно с Австро-Унгария се сражава с Франция, Англия и Русия. Въпреки че не вижда почти никакви действия, той получава награда за проявена смелост. Когато Германия капитулира през ноември 1918 г., Хитлер е във военна болница. Очите му са пострадали при атака с отровен газ в Белгия. Прикован на болничното си легло, той чува новината за капитулацията на Германия, която го потопява в дълбока криза. Той пише, че "всичко отново започна да чернее пред очите ми". Препъвайки се, той се връща в спалното помещение и заравя "горящата си глава в одеялото и възглавницата".

Антисемитизмът на Хитлер: Защо мразеше евреите?Германски войници по време на Първата световна война. Крайният ляв: Хитлер като млад войник (около 1914 г.). Източник: Уикипедия

Евреите като изкупителна жертва за загубената война

Германското поражение е трудно за преглъщане за много германци, а също и за Хитлер. В националистическите и дясноконсервативните кръгове става популярна "легендата за удара в гърба". Според този мит Германия не е загубила войната на бойното поле, а чрез предателство на вътрешния фронт. Отговорни за това бяха евреите, социалдемократите и комунистите. Mредразсъдъците за ролята на евреите във войната бяха неверни. Разследване, проведено от германското правителство, доказва това. Над сто хиляди германски и австрийски евреи са се сражавали за родината си. Ото Франк, който се е сражавал в битката при Сома през 1916 г., е само един от тях.

Хитлер започва да се занимава с политика

След Първата световна война Германия е в хаос. След като германският управляващ си отишъл, навсякъде избухнали бунтове. На много места леви групировки се опитвали да завземат властта. В Мюнхен например по време на кратка революция е провъзгласена "Народна република Бавария". Това предизвиква дясна реакция, която на свой ред води до кръвопролития. Хитлер е силно впечатлен от тези събития. По това време той все още е в армията и именно там открива ораторския си талант. Не след дълго армията го карала да води курсове за обучение, които имат за цел да предупреждават войниците за комунистическата опасност и да разпалват чувствата на национализъм. В новата си роля Хитлер се запознал с Германската работническа партия, предшественик на НСДАП. Това е началото на политическата му кариера.

Радикализиране на антисемитизма на Хитлер

На фона на революцията и насилието антисемитизмът на Хитлер става все по-радикален. Заслужава да се отбележи, че той заявява, че не подкрепя неконтролираните "емоционални" погроми (изблици на антиеврейско насилие). Вместо това той се застъпва за "антисемитизъм на ума". Той трябвало да бъде законен и в крайна сметка да доведе до "отстраняване" на евреите. Още през август 1920 г. Хитлер сравнява евреите с микроби. Той заявява, че болестите не могат да бъдат контролирани, ако не се унищожат причинителите им. Влиянието на евреите никога няма да изчезне, ако не се премахне причината за него - евреите - от нашите среди, казал той. Тези радикални идеи проправят пътя към масовото убийство на евреите през 40-те години на ХХ век.

Капитализмът и комунизмът: еврейска конспирация?

Хитлер обвинява евреите за всичко, което не е наред със света. Германия била слаба и в упадък поради "еврейското влияние". Според Хитлер евреите се стремят към световно господство. И те не се колебаели да използват всички възможни средства, включително капитализма. По този начин Хитлер се възползва от съществуващите предразсъдъци, които свързвали евреите с паричната власт и финансовата изгода. Хитлер не се притеснявал от очевидните противоречия в мисленето си. Той смятал, че комунизмът също е еврейски заговор, тъй като по-голямата част от комунистическите лидери били евреи. Въпреки това само малка част от евреите са били комунисти. Тази идея за "еврейския комунизъм" ще има ужасни последици във войната със Съветския съюз, която започва през 1941 г. Населението и военнопленниците са третирани жестоко от германците.

Расизмът на Хитлер: не само към евреите

Хитлер разглежда света като арена на постоянна борба между народите. Той разделя световното население на висши и низши раси. Германците принадлежали към високите народи, а евреите - към ниските. Той имал и специфични представи за другите народи. Славянските народи например са смятани за по-низши, предопределени да бъдат доминирани. Хитлер смятал, че германският народ може да бъде силен, само ако е "чист". Вследствие на това хората с наследствени болести са смятани за вредни. Това включвало хора с физически или умствени увреждания, както и алкохолици и "непоправими" престъпници. След като нацистите идват на власт, тези идеи водят до насилствена стерилизация и убийства на хора.

Холокост

Идеите, които Хитлер развива през 20-те години на ХХ век, остават повече или по-малко същите до смъртта му през 1945 г. Това, което се променя, е, че през 1933 г. той получава властта, за да започне да ги реализира. През 30-те години на ХХ век той прави всичко възможно, за да изгони евреите от германското общество. След като започва войната, нацистите прибягват до масови убийства. По време на Холокоста са убити близо шест милиона евреи.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм