Най-зрелищната подземна туристическа атракция в Лондон е на път да приеме първите си посетители, предаде Darik Buisness Review.

Трансформацията на стойност 268 милиона долара на дълга 1.6 км поредица от тунели от Втората световна война обещава уникално преживяване.

Толкова тайни, че в миналото са защитени от Закона за официалните тайни на Обединеното кралство, бившите шпионски тунели ще бъдат преобразени от екип, включващ архитектите, работили по Сингапурските градини край залива и лондонската електроцентрала Battersea.

Стига проектът да получи одобрение от властите по-късно тази есен, посочва CNN.

Тунелите Kingsway, разположени на около 40 метра под метростанция Chancery Lane в High Holborn, са построени през 40-те години на миналия век, за да предпазят лондончани от бомбардировките по време на Втората световна война.

Това, всъщност, е последният път, в който те са отворени за обществеността. Следващата им роля е дом на британския строго секретен отдел за специални операции - издънка на MI6 и вдъхновение от реалния живот за филмите за Джеймс Бонд.

Гореща линия

Те са разширени, за да се превърнат в телефонната централа Kingsway, която през 50-те години служи като вътрешна комуникационна централа по време на Студената война. Приютяват и „горещата линия“, която пряко свързва лидерите на Съединените щати и СССР.

Централата е дом на мрежа от 5000 магистрални кабела и натоварена общност от 200 работници, обслужващи телефонните линии.

British Telecom поема обекта през 80-те години на миналия век, създавайки най-дълбоко разположения лицензиран бар в света за използване от правителствения персонал, допълнен със зала за игри с маси за снукър и аквариум с тропически рибки - върхът на лукса от 80-те години.

Технологията зад телефонния център остарява до края на десетилетието и е изведена от експлоатация.

Но сега Ангъс Мъри, главен изпълнителен директор на The London Tunnels, иска да съживи историята за посетителите с екрани с висока разделителна способност, интерактивни структури, технология за излъчване на аромати и стотици прецизни високоговорители.

Подземен Лондон

„Историята на тунелите, техният мащаб и местоположението им между Holborn и историческата Square Mile могат да ги превърнат в една от най-популярните туристически дестинации в Лондон“, казва Мъри.

Планът е да се инвестират $170.5 млн. в реставрационните работи и още $97 млн. в техническо оборудване.

С архитектите Wilkinson-Eyre на борда, те със сигурност имат звезден екип, събран за този много амбициозен проект - който далеч надхвърля всичко друго, което се предлага в града.

Най-добре развитата постоянна подземна туристическа атракция в Лондон в момента е Военните стаи на Чърчил - разположени само на 3 метра под нивото на земята и част от пространството от 8000 квадратни метра, заето от тунелите за обмен Kingsway.

Лондонското метро също така периодично организира обиколки на Скрития Лондон, изследващи изоставените метростанции и тунели на града. Те винаги са изключително популярни, като билетите се изкупуват веднага щом са налични.

Именно тези обиколки в момента са най-добрият ви шанс за подземно приключение, преди новият проект да бъде одобрен и осъществен. Той няма да посрещне първите си посетители до 2027 г. Чакането обаче ще си струва.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм