Адолф Хитлер е роден на днешната дата, 20 април, 1889 година. 

Кой е Адолф Хитлер?

Той е германски политик и лидер на нацистката партия. Издига се на власт като канцлер на Германия през 1933 г., а по-късно и като фюрер през 1934 г. Агресивната външна политика на Хитлер води до избухването на Втората световна война, а под негово ръководство нацистка Германия извършва геноцид над шест милиона евреи и милиони други хора, считани за нежелани от нацисткия режим. Ръководството и действията на Хитлер по време на Втората световна война водят до смъртта на около 50 милиона души по света. След края на войната Хитлер се самоубива в бункера си в Берлин, когато съюзническите сили настъпват към града.

Часовникът на Хитлер бе продаден за 1,1 милиона долара

Getty Images

Германец е арестуван за хитлеристки поздрав към израелски спортисти

Кои са 10-те малко известни факта за Хитлер? 

  1. Неуспешна кариера в изкуството: Преди политическата си кариера Хитлер има амбиции да стане художник. Той кандидатства два пъти във Виенската академия за изящни изкуства, но и двата пъти е отхвърлен. Също така продава свои произведения на изкуството, за да изкарва прехраната си във Виена.
  2. Любител на животните: Хитлер е бил любител на животните и е известен с това, че е обичал много своята немска овчарка на име Блонди. Той също така е бил вегетарианец и не ядял месо.
  3. Против тютюнопушенето: Хитлер е бил силен защитник на кампаниите срещу тютюнопушенето и е смятал, че пушенето е загуба на пари и вреди на здравето. Той дори провежда общонационална кампания срещу тютюнопушенето и повишава данъците върху тютюна.
  4. Нарцистичен: Хитлер е бил силно нарцистичен човек и е имал изключително чувство за собствена значимост. Той често говорел за себе си в трето лице и вярвал, че е предопределен за величие.
  5. Страх от покушение: Хитлер изпитвал силен страх от убийство и често носел бронежилетка. Имал е и дегустатори на храна, за да се увери, че ястията му не са отровени.
  6. Пристрастен към наркотиците: Хитлер е бил силно пристрастен към наркотиците през втората половина на живота си. Редовно приемал коктейл от лекарства с рецепта, който включвал кокаин, амфетамини и морфин.
  7. Монорхизъм: Хитлер страдал от рядко заболяване, известно като монорхизъм, което означава, че е имал само един тестис. Това състояние е потвърдено от медицински преглед, извършен от британски лекар по време на Втората световна война.
  8. Страх от зъболекари: Хитлер изпитвал силен страх от зъболекари и често избягвал да ходи на зъболекар, което довело до тежки стоматологични проблеми.
  9. Страстен читател: Хитлер е бил страстен читател и е известно, че е имал богата лична библиотека. Той се интересувал особено от книги по история, изкуство и архитектура.
  10. Лош военен стратег: Въпреки репутацията си на военен стратег, по време на Втората световна война Хитлер прави няколко критични грешки, които допринасят за поражението на нацистка Германия. Той често взема решения въз основа на собствената си интуиция, а не на съветите на военните си съветници.

„Отвратителна нацистка мания“. Кание Уест искал да е като Хитлер

Кой е Адолф Хитлер

В заключение, въпреки че за Адолф Хитлер са известни безброй неща, десетте по-малко известни факта, споменати по-горе, дават представа за някои от неговите лични черти, допринесли за печалната му слава.

Хиляди евреи напуснаха Русия заради страх от преследване

Някои историци и медицински специалисти предполагат, че Хитлер е страдал от редица психични проблеми. Важно е обаче да се отбележи, че тези твърдения до голяма степен се основават на данни “от уста на уста” и не са окончателно доказани.

Еми Барух пред Дарик: Спасението на българските евреи е едно от най-експлоатираните клишета

Някои от предполагаемите проблеми с психичното здраве включват нарцистично личностно разстройство, гранично личностно разстройство и биполярно разстройство. Съществуват и твърдения, че Хитлер може да е имал сифилис, който може да доведе до неврологични симптоми и психични проблеми, ако не се лекува.

Д-р Оскар пред Дарик: България трябва да поеме морална отговорност за Холокоста и депортираните 11 хиляди евреи от Тракия и Македония

Трябва да се отбележи, че диагностицирането на психични проблеми при исторически личности, особено при починали, може да бъде трудно, тъй като се основава на ограничена информация и тълкуване на поведението и действията. Поради това, всички твърдения за психичното здраве на Хитлер трябва да се разглеждат предпазливо и са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере сложността на неговия характер и действия.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм