Полицията съобщи, че германски охранител е бил арестуван за това, че е отправил хитлеристки поздрав пред група израелски спортисти, които са посетили мемориала в памет на жертвите от Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г.

Часовникът на Хитлер бе продаден за 1,1 милиона долара

Във вторник вечерта 16-те спортисти от израелския отбор на Европейското първенство са посетили Олимпийския парк в Мюнхен, когато е бил направен забраненият жест, се казва в изявление на полицията.

"Един от четиримата присъстващи охранители е бил забелязан около 19:20 ч. да прави националсоциалистически жест, се казва в изявлението.

Съветник на Орбан подаде оставка заради „нацистката“ му реч

Полицията незабавно е арестувала заподозрения, 19-годишен младеж от Берлин, и му е забранено да участва във всички следващи събития от Европейското първенство.

Самите спортисти не са забелязали жеста, заявиха от федерацията.

Арестът идва в деликатен момент, тъй като Мюнхен е домакин на Европейското първенство преди 50-годишнината от клането на Олимпиадата, при което бяха убити 11 израелци.

Путин и Хитлер – защо автократите си мислят, че знаят по-добре от своите генерали

На 5 септември 1972 г. осем въоръжени мъже нахлуват в квартирата на израелския отбор в олимпийското село, застрелват двама и вземат девет израелци за заложници, като заплашват да ги убият, ако не бъдат освободени 232 палестински затворници.

В отговор полицията на Западна Германия провежда неуспешна спасителна операция, при която са убити всичките девет заложници, както и петима от осемте похитители и един полицай.

Експерти пред Дарик: В България родолюбието минава през любов към Русия

Семействата на загиналите получиха обезщетение в размер на 4,5 милиона евро, но твърдят, че то не е достатъчно, и се заканиха да бойкотират предстоящите чествания на трагедията.

Палестинският президент Махмуд Абас допълнително нажежи обстановката и по време на посещението си в Берлин, когато не осъди клането, а вместо това сравни престъпленията, извършени срещу палестинците, с Холокоста.

Митрофанова: Неонацизмът вдига глава в редица европейски държави

На съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц Абас беше попитан дали ще се извини от името на палестинските стрелци, извършили клането в Мюнхен.

Абас не даде директен отговор, а вместо това го сравни със ситуацията в палестинските територии и обвини Израел, че е извършил "50 кланета, 50 Холокоста" срещу палестинците от 1947 г. насам.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм