Европейският офис на Световната здравна организация очаква още смъртни случаи, свързани с маймунската шарка. Днес Испания съобщи за две жертви на вируса, а вчера Бразилия регистрира първи починал от вируса, починали в разстояние на няколко дни. Въпреки това от СЗО подчертават, че повечето случаи преминават леко и без усложнения, предаде АФП.

САЩ е пред обявяване на извънредно положение заради маймунска шарка

„С продължаващото разпространение на маймунската шарка в Европа предвиждаме още смъртни случаи“, съобщи Катрин Смолууд, старши служител на СЗО по спешните случаи в Европа. Смолууд подчерта, че основна цел сега е да се прекъсне веригата на предаване на вируса и да се унищожат огнищата.

„Уведомлението за смъртни случаи, причинени от маймунска шарка, не променя нашата оценка за епидемията в Европа. Знаем, че макар и самоограничаваща се в повечето случаи, маймунската шарка може да причини тежки усложнения“, отбелязва експертът.

СЗО: Маймунската шарка е глобална опасност

Испанското министерство на здравеопазването регистрира втори смъртен случай, свързан с маймунска шарка в събота, ден след като Испания и Бразилия съобщиха за първите си смъртни случаи.

Испанските власти не посочиха конкретната причина за смъртта на жертвите в очакване на резултатите от аутопсията, но бразилските власти подчертаха, че починалият мъж е имал „други сериозни заболявания“.

СЗО е регистрирала над 18 000 случая по целия свят извън Африка от началото на май, като повечето от тях са в Европа.

В САЩ бяха открити първите случаи на маймунска шарка при деца

Миналата седмица СЗО обяви епидемията от маймунска шарка за глобална спешна здравна ситуация.

В сряда СЗО призова групата, която в момента е най-засегната от вируса – мъжете, които правят секс с мъже – да ограничат сексуалните си партньори.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм