Повече от 3800 случая на маймунска шарка са докладвани в САЩ, най-много от всички страни по света, показват правителствени здравни данни, предаде Би Би Си.

Съобщава се, че нарастващият брой случаи е накарал администрацията на Байдън да обмисли обявяването на национално извънредно положение в здравеопазването.

СЗО: Маймунската шарка е глобална опасност

Вирусът вече е класифициран като глобална спешна здравна ситуация от Световната здравна организация (СЗО).

Към днешна дата са докладвани повече от 18 000 случая в 75 страни.

Според данни, публикувани онлайн от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC), към 25 юли е имало 3846 потвърдени или заподозрени случая на маймунска шарка в САЩ.

В САЩ бяха открити първите случаи на маймунска шарка при деца

Числото, което идва на фона на разширеното тестване в допълнение към нарастващото огнище на вируса, вече е пред това в Испания, където досега са докладвани 3105 случая.

Двете други страни с най-голям брой инфекции, Германия и Обединеното кралство, са отчели съответно 2352 и 2208 случая.

Нов случай на маймунска шарка е потвърден у нас

С нарастването на случаите в САЩ Washington Post на 25 юли съобщи, че администрацията на Байдън обмисля обявяване на извънредна ситуация в общественото здраве.

Мярката ще позволи на правителството да използва федерални средства за борба с епидемията, да повиши обществената осведоменост и да събере по-добре съответните здравни данни.

СЗО алармира за маймунската едра шарка

Освен това се съобщава, че администрацията се готви да назначи координатор, който да наблюдава реакцията на правителството срещу маймунската шарка от Белия дом.

На 21 юли 50 депутати от Демократическата партия изпратиха отворено писмо до президента Джо Байдън, призовавайки го да обяви извънредна ситуация за общественото здраве и да изпрати милиони дози ваксини в САЩ от производствени мощности в чужбина.

Потвърден е трети случай на маймунска шарка у нас

Въпреки че официални лица казаха, че хомосексуалните и бисексуалните мъже - както и здравните работници - досега са били най-застрашени, нарастват страховете, че вирусът може да се разпространи и в други сегменти от населението.

На 22 юли САЩ потвърдиха първите случаи на маймунска шарка при деца.

Отговорът на САЩ срещу вируса досега беше измъчван от недостиг на ваксини и бавен старт на тестването, което кара някои да сравняват ситуацията с началото на пандемията от Covid-19 в началото на 2020 г.

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас

Във Вашингтон, окръг Колумбия, например, служители предупредиха, че „бързото нарастване на случаите“, съчетано с „много ограничено“ предлагане на ваксини, означава, че властите трябва да дадат приоритет на жителите с висок риск.

Градът в момента е с най-висок общ брой заразени на глава от населението, като в областта са регистрирани 172 случая.

Мангъров: Опитите за имунизация на контактни със заразени от маймунска шарка са безотговорни

Повечето случаи на маймунска шарка са леки, с първоначални симптоми, включително висока температура, подути лимфни възли и мехури, подобни на варицела обрив или лезии. Досега в САЩ не са регистрирани смъртни случаи от вируса.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм