Създаването на кабинет след ротацията не е втори компромис и партиите в управлението трябва да спрат да се правят, че няма да има коалиция след ротацията, защото тя е факт от девет месеца. Това каза политологът Светослав Малинов в предаването на Дарик "Кой Говори".

"Избирателите не са кретени и няма да решат, че твърдото поведение на едни или други лидери ще отнеме от тежестта на компромиса, който вече беше направен. Опитайте се да осмислите компромиса и да го обясните на избирателите", заяви Малинов. Според него достигането до избори носи най-голям риск за този, който би ги предизвикал. 

Във връзка с напрежението в сглобката Малинов коментира, че е невероятна грешка в тази ситуация да се натрапва Делян Пеевски за лидер на ДПС. "Такъв тип поведение, идване в последния момент, озурпиране на публично пространство, опити да се правиш на такъв, какъвто не си, да демонстрираш с много голямо закъснение позиции. Това възмущава дори част от хората в ДПС". 

Пеевски не е просто символ на корупция, той е човек в списъка “Магнитски”, изтъкна Малинов. Според него ролята, в която е влязъл депутатът от ДПС, е тактически неподходяща. 

Възможността за появата на нова партия с участието на Румен Радев, според Малинов е малка. "Много е тежка задачата на един президент, ако той просто не си обича работата и не спазва духа на Конституцията. В момента напомня на най-скептичните защо си струваше компромисът", заяви политологът. По думите му обществото наблюдава "озлобен и решен на всичко президент, който има изключително малко законови правомощия. Развива истинските симптоми на диктатор, без да има ресурс за това".

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм