Младите хора не четат и речникът им е сравнително беден. Това заяви в интервю за Дарик радио проф. Вера Маровска, ръководител катедра "Български език" в ПУ "Паисий Хилендарски". Според нея, пунктуацията и правописът остават на втори план в процеса на обучение у нас и общото ниво на грамотност е на крайно незадоволително ниво. Говоренето на политиците би трябвало да е образец за коректност в изказа, но и това не е така. Изключение правят само тези, които са по-дълго време в политиката, коментира още проф. Маровска. Необходими са промени в обучението по български език, учебните програми трябва да са съобразени с възрастта на учениците и те трябва да имат повече време за упражнения. Научен форум, свързан с учението за частите на речта – традиция и перспективи, се провежда в София. Той се посвещава на един от най-големите съвременни български езиковеди – проф. д.ф.н. Иван Костадинов Куцаров. Организатори са Пловдивският университет и Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките.

============================

Протест под мотото „Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата“ организира КНСБ от 11:30 ч. на площад „Свобода“ в Хасково. Той е част от националната кампания на синдиката и ще присъства президентът му Пламен Димитров, информират от регионалната структура. Хасково е 20-та област в страната, където КНСБ организира такъв протест. Очаква се да се включат работници от различни браншове в региона. От КНСБ настояват в Бюджет 2023 г. да бъде предвиден ръст на минималната заплата от 710 лв. на 850 лв. от 1 януари. 

==============================

От полунощ паркингите до комплекс „21 век“ и хотел „Аида“ в Хасково вече са платени и спирането там се таксува по 1 лв. на час, съобщи кметът Станислав Дечев. Досега паркирането в тези две зони беше безплатно, а бариерите работеха в тестов режим. 145 са местата за паркиране. Предвидени са и за хора с увреждания, но те също са платени, а безплатни има в прилежащата синя зона, уточни хасковският кмет. 12 лв. ще струва паркирането за 24 часа, без значение кога е влязла колата. На паркингите са инсталирани съвременни машини, които разпознават номерата на автомобилите, автоматично таксуват и позволяват няколко вида плащане. Възможностите са: с монети, с банкноти, с банкова карта или онлайн чрез сканиране на QR кода от билета.

=============================

Разследват смъртта на 50-годишен мъж в Кърджали. Трупът бил намерен в жилището, което той обитавал, след сигнали, че не отговаря на телефонни обаждания. Дежурна оперативна група от полицията е направила оглед на мястото. По първоначални данни няма следи от насилствена смърт. Тялото на мъжа е транспортирано за аутопсия в Отделението по съдебна медицина в кърджалийската болница. Работата по случая продължава.

==================================

Осигурен е безплатен транспорт на желаещите днес да посетят тържествата на връх Средногорец за празника на Смолян, информират от общинската администрация. Автобусите тръгват в 14.00 часа от автогара „Смолян” и от автогарата в кв. Устово. Днес е кулминацията на тържествата, посветени на 110-годишнината от Балканската война и Освобождението на Родопите. Пред паметника на вр. Средногорец, известен като "Родопската Шипка", ще се  отслужи панихида за загиналите в боевете там. Венци и цветя ще се поднесат пред паметника на полк. Владимир Серафимов в Смолян. На бул. „България“ в центъра на града от 19:30  часа ще се състои и тържествена заря проверка.

=================================

Представят нова туристическа атракция за Пловдив. Проектът предвижда прожектиране на холограмни, 3D мапинг и други аудио-визуални похвати, които под формата на спектакъл ще разказват истории за функциите на Античния театър.

===================================

Съдии, адвокати и доброволци чистят и облагородяват зелените площи срещу Съдебната палата в Пловдив днес от 13:30 ч. Зелената площ, находяща се в междублоковото пространство срещу Съдебната палата се ползва за отдих и почивка от работещите в трите съдилища, както и от граждани. Планирано е да бъдат подменени счупените и повредени пейки с нови, ще бъдат поставени нови кошчета за отпадъци, ще се почисти и обнови зелената площ с нови растения.

===============================

Дете от Пловдив се нуждаe от помощ. Момченцето е с аутизъм и неразвита експресивна реч. 10 000 евро вече са събрани за лечението на 9-годишния Мартин Станев от Пловдив. Въпреки всички дарени средства, все още недостигат 6000 евро, за да може да бъдат направени необходимите вливки със стволови клетки в чужбина и да се подобри неговото състояние. Парите трябва да бъдат събрани до края на октомври. Благодарение на стотиците хора, които откликнаха и дариха средства, детето започна лечение в Турция. Всяка една от процедурите струва по 8 000 евро.

===============================
Районната колегия на Българския лекарски съюз в Пазарджик отличи победителите в традиционния конкурс "Лекар на годината" за 2022-ра. Това стана на официална церемония снощи. Носител на приза "Лекар на годината" е д-р Запряна Иванова – старши лекар в Неврологичното отделение към МБАЛ-Пазарджик, с над 50 години трудов стаж в лечебното заведение, научни публикации и преподавателска дейност.

============================

Димитровград e домакин на национален литературен форум. Темата „Негово величество човекът“ събира поети от цялата страна в Дом-музей „Пеньо Пенев“. Форумът започва от 14:30 ч., а участие ще вземат д.ф.н. Боян Ангелов, поетесата Мая Вапцарова, писателят Николай Шопов, политикът Трифон Митев, както и писатели от Стара Загора, Ямбол, Кърджали, Хасково и др. Водещ ще е поетът и бивш директор на димитровградската библиотека Петко Каневски.

Информации на Лалка Златанова, Искра Койчева, Живка Тодорова, Адриан Кулев и Тина Соколова