Градското и областно ръководство на ПП "Има такъв народ" в Пловдив събират всички координатори на обща среща, разбра Дарик. Тя е по повод вътрешнополитическите скандали. На форума, който ще се проведе днес от 18:00 часа, ще бъдат обсъдени позициите на представителите на ИТН от града и региона. Срещата се организира от Красимир Дончев и Димитър Арнаудов - координатори на градската и областната структура на партията на Слави Трифонов. По непотвърдена информация те застават зад думите на спортния министър Радостин Василев, но смятат, че е коректно да се чуят мненията на всички, работили за партията в 16-и и 17-и избирателен район. Преди два месеца "Има такъв народ" напусна общинският координатор Ивайло Василев, който също твърди, че "липсва всякаква комуникация" с ръководството на партията. По същите причини си тръгна и първият представител на ИТН в града Николина Деспотова.
================================

Международното изложение за товарни автомобили, автобуси и специализирани превозни средства TRUCK EXPO 2022 отваря врати днес в Пловдив, на откритите площи на Панаира. Вицепремиерът Гроздан Караджов ще открие форума, който е най-голямото събитие в сферата на тежката автомобилна индустрия у нас. Посетителите ще се срещнат с международни производители, доставчици и нови потребители. Ще бъдат показани най-новите технологии и дигитални решения в следващите поколения камиони, автобуси, лекотоварни автомобили, ремаркета и полуремаркета. Стартъп фирми, цифрови компании, доставчици на енергия, на интермодална градска логистика и университети ще представят иновации и концепции в сферата на бъдещата мобилност и логистичните услуги.


=================================

Близо 6 000 седмокласници и почти още толкова десетокласници от Пловдив и областта се явят днес на изпита по математика от Националното външно оценяване. Изпитът продължава два часа и половина, по време на които седмокласниците трябва да решат 23 задачи. 18 от тях изискват посочване на един верен отговор от четири възможни. Две са с кратък свободен отговор - числов, символен или словесен. Три задачи изискват разширен свободен отговор –  да се опише и аргументира изпълнението на определена математическа задача. Тестът по математика за десетокласниците има 17 задачи. 15 от тях са с избираем отговор, а две - с разширен свободен отговор с необходимите обосновки. Изпитът за 10 клас продължава 90 минути. На външното оценяване по математика учениците могат да използват свитък с формули, припомнят от МОН. Максималният брой точки на всеки изпит е 100 и те не се преобразуват в оценки.  Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.
===================================

НАП продава къща за гости в Стрелча. Масивната сграда е оценена на малко повече от 158 хиляди лева. В нея има 10 спални помещения, от които четири апартамента и кафе -аператив. Имотът е с площ от 300 кв. м. Оглед на къщата може да се прави от днес до 22 юни. Търгът ще се проведе на 28 юни от 10:00 ч. в сградата на НАП - Пазарджик.


==============================

Идея за създаване на нова местна инициативна група в подкрепа на предприемачеството ще представят днес общините Пазарджик и Ракитово. Срещата по темата ще се проведе в кметството на село Ивайло от 16:00 часа. Целта е да се кандидатства успешно по Програмата за развитие на селските райони. Ще се учреди местно партньорство между общините и представители на неправителствения и стопанския сектор.
===============================

Намаляват украинските бежанци, които пристигат в област Хасково. 15 са били те през изминалата седмица, информират от Областния кризисен център. От началото на войната в Украйна на територията на област Хасково са били регистрирани и са преминали 602 украински граждани, от които на частни адреси 233 и в хотели - 369. Украинските граждани с предоставена временна закрила са 384, а издадените регистрационни карти са 265. От Областната структура на Българския червен кръст са подпомогнали 75 семейства в Хасково, Димитровград и Минерални бани.
===============================

С фолклорния събор „Изворен глас“ на 18 юни в смолянското село Смилян ще се открие традиционният Фестивал на дивите цветя в Родопите. Близо 60 участници ще се включат в него. Ще има надпяване, надиграване и разказване на истории на родопски диалект. Ежегодният фест представя района от горното поречие на р. Арда като място със съхранена красива природа и богато културно наследство. Акцент във фестивалната програма са ботанически турове до места в Родопите с редки и изчезващи видове като родопския крем, дивите орхидеи, червеното омайниче и др. Кулминация във фестивала е ритуалът „Еньовденска магия в поляните над село Горна Арда“, който ще бъде изпълнен на 23 и 24 юни.

Информации на Лалка Златанова, Искра Койчева, Тина Соколова, Живка Тодорова и Адриан Кулев