Официалното откриване на Демо точка “Наука” на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ в Центъра по системна и растителна биология и биотехнология /ЦРСББ/ в Пловдив ще състои днес от 13:00 часа. Това се осъществява по проекта за прецизно земеделие, финансиран по програма „Цифрова Европа“ на ЕК. Еврокомисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова ще е гост на събитието. Преди това тя ще разговаря с представители на научната общност и специалисти в сферата на иновациите в научноизследователската лаборатория на Аграрния университет и ще се срещне с кмета на Пловдив Костадин Димитров. Ще бъдат представени богатото портфолио от услуги на иновационния хъб и научните направления и изследователски проекти на Центъра за върхови постижения, които са в полза на българските земеделски производители. Експерти от компаниите партньори ще демонстрират технологичните решения, които внедряват за високоефективно „умно земеделие“. 

===========================

Дискусия „Културни модели и кръговост“ показва алтернативните възможности за развитие на икономиката. От Института по кръгова икономика (ИКИ) ще представят пред пловдивчани нови културни модели, чрез които обществото да работи в планетарните граници, съблюдавайки основните социални нужди на всеки човек. Събититето е от 17:30 ч. в Регионален природонаучен музей - Пловдив. От ИКИ ще покажат възможните решения на настоящите и бъдещите социални и екологични предизвикателствата в условията на динамично променящата се градска среда.

=====================================

От днес във всички районни администрации в Пловдив започва изплащането на възнагражденията на участниците в Секционни избирателни комисии (СИК) от първия и втория тур на местните избори. Това ще става всеки работен ден от 09.00 часа до 17.00 часа в кметствата по райони. Необходимите документи, които трябва да носят хората, са лична карта и удостоверение за участие в СИК, издадено от ОИК. Членовете на СИК, които в изборния ден са декларирали банкова сметка, ще получат възнагражденията си по карта.

========================================

Новоизбраният кмет на Пазарджик Петър Куленски официално поема управлението на общината от днес. Той ще положи клетва заедно с 41 съветници и 31 кметове на села на първата за мандата тържествена сесия, която започва от 11:00 часа в Пленарната зала на Общината. Куленски се пребори за поста, след като на балотажа бе предпочетен от електората пред досегашния кмет Тодор Попов, който управлява Пазарджик в последните 16 години.

==================================

Днешният международен ден на толерантността служи като напомняне, че толерантността не е просто липса на дискриминация, а активно насърчаване на хармонията и единството между хора с различен произход, култура и вярвания. Това се казва в декларация на екипа на Фондация „Заедно“ в Пловдив. Неправителствената организация е единствената, в която от години работят заедно представители на всички Авраамически религии от седем етнически общности. „На днешния ден ние отново потвърждаваме нашия ангажимент към опазване на мирното съжителство в Пловдив, който трябва да остане пример за етническа толерантност. Това е градът, в който жителите му са надраснали предразсъдъците и могат да бъдат посланици на положителна промяна за един свят, в който културното многообразие е част от историята, настоящето и бъдещето“, се казва още в посланието на пловдивчани от различните религии и етноси.

======================================

Регионалната здравна инспекция в Смолян организира информационна кампания по повод Международния ден без тютюнопушене. По традиция денят се отбелязва в третия четвъртък на месец ноември. Здравни инспектори ще проведат акция сред учениците и персонала на смолянската Професионална гимназия по туризъм и строителство. Пушачите сред тях ще имат възможност да се убедят в способността на пушенето да причинява кислороден глад, като измерят съдържанието на въглероден оксид в издишания въздух. Здравните експерти ще мотивират подрастващи и възрастни към спирането на цигарите. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи от 2020 г. в България ежедневни потребители на тютюн са над една трета (34.5%) от населението на възраст над 20 г. Повече от една четвърт от анкетираните ученици (26.3%) са правили опити да пушат, а всяко пето дете е настоящ пушач.

====================================

15-тото издание на „Дефиле на младото вино“ ще се проведе на 24, 25 и 26 ноември в Пловдив. По калдъръмените улички на Стария град 19 възрожденски къщи ще очакват гостите на фестивала. Участниците в него са 67, сред които най-добрите производители на вина и вкусни храни. “Дефиле на младото вино“ ще започне с Дионисиево шествие в центъра на града. Дегустациите ще продължат три дни. Организаторите от Съвета по туризъм в Пловдив подгряват най-нетърпеливите винолюбители седмица преди фестивала с „Дните на младото вино“. Всички ще имат възможността да опитат над 300 вида вина и десетки деликатесни вкуса.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Лалка Златанова и Петър Тодоров