Служебният кабинет днес ще вземе финално решение дали да отпусне до 10 милиона лева за справяне с щетите, които нанесе водното бедствие в няколко карловски села преди близо две години. Парите бяха обещани миналата седмица по време на среща на министър-председателя Димитър Главчев с кмета на Карлово Емил Кабаиванов след протести на жителите от пострадалите населени места. Хората поискаха спешно да бъдат отпуснати 38 милиона лева, но им беше обяснено, че към момента правителството може да отпусне максимум 10 милиона. С парите ще могат да продължат дейностите по възстановяване на пострадалата след потопа инфраструктура.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще открие днес 16-ото Международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024“. То ще продължи до 8 юни в Пловдивския панаир. Международната специализирана изложба се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и индустрията. В първия ден на изложението ще се проведе заседание на Индустриалния форум. Програмата на изложението включва още открита двудневна международна научна конференция на тема „Научни изследвания, иновации и индустриално сътрудничество – парадигма за адекватна отбрана“. На 7 юни пък в демонстрационните стрелби на полигона „Змейово“ ще бъдат представени нови разработки и продукти на български и чуждестранни фирми. В последния ден на „Хемус 2024“ ще се проведе демонстрация на способности от военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции.

Втори ден животновъди излизат на протест заради ограничаване на площта на пасищата в Националните паркове.Нека всеки, който се е докосвал до Българското животновъдство и милее за неговото опазване, да се присъедини към нашия мирен протест“, призовават организаторите. В 12:30 часа протестиращите се събират на входа на Калофер за едночасово затваряне на главния път София-Бургас. Вчера на отбивката за подбалканския град животновъдите вдигнаха палатков лагер. Техните намерения са да затварят пътя за по един час дневно до края на седмицата.

За поредна година доброволци се включиха в помощ на възрастни хора на територията на община Мадан. В кампанията „Внуци под наем“ тази година участват младежи от Северна Македония, Турция и България. Те помагат на хората от Мадан и близките села с  боядисване и почистване на домовете, цепене на дърва и др. Инициативата се приема много добре от тези, които имат нужда от подпомагане, както и от самите доброволци.

235 000 хартиени бюлетини за гласуване за народни представители и 232 000 ​- за избор на членове на Европейския парламент от Република България, предназначени за провеждане на предстоящия вот на 9 юни, бяха получени в Пазарджик. Те са предадени на общините, които ще ги съхраняват в помещения, определени със заповед на Областния управител и охранявани от служители на МВР. Заедно с ​тях бяха ​доставени и 18 ​вида материали за провеждане на изборите и отразяване на резултатите. Очакват се консумативи за машините и избирателните списъци. Всички изборни книжа, материали и устройства ще бъдат разпределени на 12-те общини в областта. Секционните избирателни комисии към момента ​са 366, като 8 от тях са подвижни, а 9 са образуваните секции в лечебни заведения и социални домове. С под 300 избиратели са 30, в които ще се гласува само с хартиена бюлетина. В останалите 319 секции гласуването ще бъде и с машина и с хартия.

Известният музикант и композитор Горан Брегович ще направи исторически концерт на  стадион “Христо Ботев” в Пловдив на 11 септември! Това ще е първият музикален концерт от този мащаб, който ще се състои на обновения стадион на ПФК „Ботев“ - Пловдив. Събитието дава силна заявка Пловдив да се превърне отново в музикална столица на България. Брегович обещава шоуто му в града на тепетата да бъде запомнящо се. През цялата си кариера той е продал над 20 милиона албума и е композирал музиката за повече от 60 филма. За да подчертаят духа на подкрепа сред членовете на футболния клуб и феновете, домакините от ПФК „Ботев“ - Пловдив са решили част от приходите от предстоящото музикално събитие на 11 септември, да бъдат дарени за музея на най-стария футболен клуб у нас. “Стадион „Христо Ботев“ ще се превърне в притегателна точка за музикални фестивали и големи културни събития!”, коментира  медийният директор на клуба Любослав Лозанов. Билетите за предстоящия концерт на мега звездата на балканската музика Горан Брегович вече са в продажба и могат да бъдат закупени в мрежата на Евентим и на Колежа.БГ.

Информации на Лалка Златанова, Адриан Кулев, Тина Соколова и Искра Койчева