„Пътната безопасност“ обсъждат днес на кръгла маса в Областната дирекция на МВР - Пловдив. По покана на старши комисар Георги Чергов в дискусията участват административните ръководители на Окръжна и Районна прокуратури и представители на неправителствени организации с ангажимент по темата. 

Районна прокуратура – Пловдив започна проверка по публикуван видеоклип в социалните мрежи с кадри на младеж, който шофира със 170 км/ч. по „Асеновградско шосе“. Случаят е възложен на служители от 5-то РУ на МВР-Пловдив, а срокът е 20-дневен. Опасното шофиране с почти двойно по-голяма от разрешената за пътната отсечка скорост се случва дни след тежката катастрофа с джип в Пловдив, при която двама младежи загинаха на място, а други двама бяха ранени.

В Клиниката по акушерство и гинекология в Пловдив бяха спасени две бременни жени с руптура на матката, благодарение на бързата реакция на медицинските екипи на УМБАЛ „Св. Георги“. Руптурата на матката е сериозно усложнение, което се среща при едно на всеки 10 000 раждания. Едната пациентка, в осмия месец на бременност, беше спасена след спешна операция, извършена от д-р Веселин Коларов. Другата млада майка, от Смолян, в седмия месец, беше подложена на незабавно родоразрешение след преждевременно отлепяне на плацентата, извършено от д-р Илиян Траянов и неговия екип. В момента и двете жени се възстановяват успешно и са под активното наблюдение на лекарите. Те подчертават, че и двете имат история на раждания с Цезарово сечение, което е основен рисков фактор за руптура на матката.

Информации на Искра Койчева и Петър Тодоров