С богата програма днес ще бъде официално открита обновената Първа градска градина в България, създадена през 1878 година в града на тепетата. Воден стълб с височина близо 20 метра има най-голямото водно огледало в Градината, а лентата на обновеното парково пространство, в което има общо четири водни съоръжения, ще бъде прерязана тази вечер от 19,30 часа. Първата градска градина в Пловдив с представителни и обществени функции е с създадена след Освобождението от прочутия Люсиен Шевалас. След реконструкцията, в нея са засадени 150 дървета. Общинският съвет ще реши дали Градската градина срещу Четвъртък пазара да носи името на Иван Вазов, каза пред Дарик кметът на район "Централен" Георги Стаменов. От БСП и "Възраждане" настояват тя да се нарича Дондукова градина - в чест на временно изпълняващия длъжността генерал-губернатор на Санстефанска България княз Александър Дондуков-Корсаков.

Микотерапията се прилага успешно все повече в различни страни в Европа, не само при лечение на онкологични заболявания, но и при диабет, дихателни проблеми и др. Това заяви в "Най-добрите болници и лекари" по Дарик д-р Кремена Желева - член на Обществото по лекарствени гъби в България. Лекарствените гъби и екстрактите от тях се ползват от най-древни времена, но съвременната алтернативна медицина ги преоткрива като доказва тяхното положително действие, особено при пациенти на химио и лъчетерапия. В страни като Германия лекарите препоръчват естествените природни продукти и за профилактична употреба, както и за повишаване на имунитета. Екстрактът от полизахариди активира имунните клетки и има мощен противотуморен ефект, обясни в ефира на Дарик д-р Желева, която предписва от години микотерапия с продукти от лечебни гъби и има дългогодишно наблюдение върху пациентите си от Бургас и региона.

Конференция „Медии и туризъм“ се организира днес в Пловдив по повод 180-та годишнина от началото на българската журналистика и 130-та годишнина от създаване на организираното журналистическо движение в страната. С форума стартират честванията, посветени на двете годишнини на най-старата и авторитетна професионално-творческа и синдикална организация, в която членуват повече от 3200 журналисти. Събитието се организира от пловдивските дружества на СБЖ съвместно с Община Пловдив.

До минус 2 градуса паднаха температурите тази сутрин на Рожен, съобщават от Метеорологичната станция там. В четвъртък на няколко места в област Смолян е паднала градушка, като в района на хижа “Свобода” и край Баните е побеляло от ледените късове. Лека и краткотрайна градушка е паднала и в смолянското село Стойките около 18:00 часа, но е нямало щети от нея, като часове преди това е прехвърчало и сняг, по данни на кмета на селото инж. Дафина Кехайова. Прогнозите за сериозно захлаждане се сбъднаха и тази сутрин. В района на Чепеларе живакът е показал нула градуса, а в Смолян отчел 2 градуса, става ясно още от предоставените за Дарик данни от Метеорологичната станция на Рожен. През вчерашния ден е имало няколко места в региона с валежи от дъжд, градушка и слаб снеговалеж.

Информации на Адриан Кулев, Лалка Златанова, Искра Койчева и Петър Тодоров