С богата програма, концерти на Пловдивската опера и Биг Бенд Пловдив тази вечер ще бъде официално открита обновената Първа градска градина в България, създадена през 1878 година в града на тепетата.

Воден стълб с височина близо 20 метра има най-голямото водно огледало в Градината. То е с диаметър 14 метра. Обновената градина ще разхлажда в летните дни с общо четири водни съоръжения. В нея са засадени 150 дървета.

Общинският съвет ще реши как да се казва Градската градина срещу Четвъртък пазара, каза пред Дарик кметът на район "Централен" Георги Стаменов ден преди официалното ѝ откриване.

"Проектът, който реализирахме, буди възхищение и всеки се изказва по темата, но според исторически документи става ясно, че градината винаги се е наричала Градска", допълни Стаменов. Той каза още, че местният парламент на Пловдив ще реши и дали ул. "Христо Г. Данов" до Градината да стане пешеходна.

Церемонията по откриването на Градината ще започне в 19,30 часа на централната алея в градината. Нейната пълна реконструкция продължи една година, а възстановяването в автентичния й вид е по инициатива на районния кмет на „Централен“ Георги Стаменов. Той и кметът на града Костадин Димитров ще прережат лентата на едно от любимите места на пловдивчани. Поканени на събитието са представители на различни регионални и национални институции, също и всички граждани на Пловдив.

След официалната част пловдивчани и гостите на града ще се насладят на концерт с изпълнения на популярни теми от репертоара на операта в града. Сценичен фон на вечерното откриване ще са дърветата, старият чинар и водните огледала, които ще оживеят в мапинг инсталация. В петъчния ден Природонаучният музей ще работи с удължено работно време до 19 часа.

Съпътстваща на събитието е изложбата „Квартал 178. Старият център на Пловдив“, посветена на историята на градината и зоната около нея, отбелязана от архитекта Йосиф Шнитер в Плана на Пловдив под номер 178. Изложбата е реализирана от Държавен архив – Пловдив, библиотека „Иван Вазов“ и Историческия музей.

На 20 и 21 април продължава програмата по повод откриването. От общинския институт „Старинен Пловдив“ организират и в двата дни пешеходна обиколка „Преоткрити градски пространства“, в който екскурзоводи ще покажат многопластовата история на града. Разходките започват в 11 часа от централния фонтан в парка и продължават през улица „Христо Г. Данов“ до емблематични места в Стария град.

В събота, 20 април, от 11,30 часа ще се състои и първият ритуал по сключване на брак, който е изнесен изцяло на специална сцена в градината. Вдъхновени от обновеното място в центъра на града още две двойки са предпочели да бъдат бракосъчетани там, но в неделя, съответно от 11 и 11,30 часа.

Децата и техните семейства могат да се включат в съботния ден от 10 до 14 часа в детския празник „Вълшебната приказка детство“. Всеки може да дойде маскиран като любим приказен герой. В партньорската програма на читалищата „Шалом Алейхем-1945”, „Алеко Константинов-1954”, „Димитър Благоев-2008”, „Христо Г.Данов-1904”, „Иван Вазов-1904”, „П.Р.Славейков-1908”, Български червен кръст и сдружение „Децата на България – развитие и бъдеще“ малчуганите могат да се включат в театрални игри, забавни викторини и състезания. В малки работилници – ателиета децата ще рисуват и ще познават приказки. От 16 часа пловдивският саксофонист Димитър Льолев ще дебютира с нова джаз формация.

Вечерната програма от 18 часа продължава с празничното настроение от Биг Бенд Пловдив.

Неделната програма на 21 април започва от обяд с концертна програма. Изкушените от танците пък могат да получат уроци по суинг от 16.30 часа.

Трибют с песните на Тодор Колев е финалът на откриващия уикенд на Първата градска градина. Той започва от 19 часа в изпълнение на Нико Тончев и формация.

През целия уикенд ще могат да се играят семейни настолни игри, турнири по футбол на маса и градски куест със скрити съкровища в градината.

Искра Койчева разговаря с кмета на "Централен" Георги Стаменов.