Стотици съмишленици и официални лица се събраха да изпратят в последния му земен път руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Днес Навални ще бъде погребан в Борисовските гробища в Москва, където има засилено полицейско присъствие.

Междувременно Кремъл обяви, че неразрешените събирания на хора за опелото на покойния Навални са в нарушение на закона, предаде БТА, цитирайки Ройтерс. В разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е отказал да даде оценка на Навални като политическа фигура и е уточнил, че няма какво да каже на семейството му.

По време на траурната церемония при появата на ковчега с тялото на Навални дошлите на поклонението хора избухнаха в спонтанни аплодисменти и скандираха „Никога няма да забравим“, „Убийци“, „Не на войната“, „Теб не те беше страх! И нас не ни е страх!“

Сред множеството бяха забелязани чуждестранни дипломати, сред които германският, френският и американският посланици в Русия. Александър Граф Ламсдорф, Пиер Леви и Лин Трейси бяха заснети от фотографи на Ройтерс в близост до църквата – облечени в черно и с букети червени рози.

Според западните медии всички присъстващи рискуват да бъдат задържани, тъй като след смъртта на Навални стотици бяха арестувани при опитите си да положат цветя в памет на опозиционера. Навални издъхна в затвор в Сибир отвъд Полярния кръг, където излежаваше 30-годишна присъда.

Смъртта му бе определена като „естествена“ от руската Федералната служба за изпълнение на наказанията. Съпругата му Юлия Навалная обаче бе категорична, че съпругът й е отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок".