"Това видео не трябваше да бъде записвано от мен. Друг трябваше да стои на моето място. Но този човек беше убит от Владимир Путин... Аз ще продължа делото на Алексей. Ще продължа да се боря за нашата страна. И призовавам всички вие да застанете до мен". С тези думи Юлия Навалная се обърна чрез видеообръщение в социалните мрежи към последователите на съпруга си Алексей Навални. Руският опозиционер издъхна в затвор отвъд Полярния кръг, където излежаваше 30-годишна присъда. За смъртта му съобщи в петък руската Федералната служба за изпълнение на наказанията.

Във видеообръщението си вдовицата на Навални директно обвини руския президент Владимир Путин, че е убил съпруга ѝ, като заяви, че скоро ще бъдат разкрити подробности за смъртта му.

"Убивайки Алексей, Путин уби половината от мен - половината от сърцето ми и половината от душата ми. Но все още имам другата половина и тя ми казва, че нямам право да се откажа. ... Борете се и не се отказвайте", казва тя. И призовава сънародниците си: "Моля ви да споделите с мен яростта си, яда си, ненавистта си към тези, които посмяха да убият нашето бъдеще." 

Навалная продължава с призиви към руснаците да не се предават, да застанат до нея в политическата работа на съпруга си. "Аз не се страхувам. Не се страхувайте и вие", казва Навалная думите, които съпругът приживе използваше.

Юлия Навалная обвини руските власти, че са скрили тялото на руския опозиционер и са изчакали следите от нервнопаралитичното вещество "Новичок" да изчезнат от тялото му, като уточнява, че съюзниците на Навални знаят защо съпругът ѝ е бил убит и скоро ще разкрият подробности, включително имената на хората, замесени в смъртта му.

В Арктика, където политикът е бил в затвора, майка му все още се опитва да получи достъп до тялото му, за да разбере повече за това как е починал. Официалното разследване е удължено.

Кремъл отрича да е замесен в смъртта му.

Путин все още не е коментирал смъртта на Навални. Приживе той никога не е изричал името на най-големия си политически съперник.

В понеделник Кремъл заяви, че реакцията на Запада по повод смъртта на Алексей Навални е неприемлива, но че неприятните изявления от страна на САЩ и Европа няма да навредят на президента Владимир Путин.

"Разследването на смъртта на Навални продължава и се води в съответствие с руското законодателство", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

От Кремъл допълниха, че не могат да отговорят на въпроса кога тялото на Навални ще бъде предадено на роднините му.

Запитан как е реагирал Путин, след като е научил новината за смъртта на лидера на опозицията в затвора, Песков отговори: "Нямам какво да добавя."

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм