Правото на избор е изконно демократично право. Всеки български гражданин може да упражни правото си на глас и да участва в създаването на едно по-добро бъдеще за страната или града си. Редица политически партии обаче злоупотребяват с това право на хората, или пък намират вратички в закона, за да прокарат своите интереси и да си осигурят задоволителни резултати.

Що е то изборен туризъм?

Право да гласуват в предстоящите местни избори имат всички с постоянен адрес на територията на съответното населено място. Имат и тези, които са с настоящ адрес там. И в двата случая регистрациите трябва да са направени не по-късно от 6 месеца преди изборния ден. Това е така нареченият срок за уседналост. Гражданите, живеещи по настоящ адрес, които искат да гласуват, трябва да подадат и заявление за това в срок до 14 дни преди изборите.

В тази връзка нетипичният ръст на премествания в последните месеци преди изтичането на шестмесечния срок за уседналост е индикация за възможна подмяна на реалния вот на местните жители тази есен. Това може да се случи, ако десетки, дори стотици нови жители се регистрират в малки населени места, без дори реално да живеят там. Когато те гласуват, практически ще имат възможността да определят как ще се развива конкретното място в следващите 4 години. Именно в това се изразява т.нар. “вътрешен изборен туризъм”, разказа Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда пред "Факти".

Също така трябва да се има предвид, че по време на местни избори нашият глас има относително най-висока тежест. А в по-малките населени места няколко десетки гласа могат да преобърнат резултата в една или друга полза.

Според експерта е трудно е да се докаже, че “вътрешният изборен туризъм” е престъпление срещу избирателните права - необходимо е да бъде доказана връзката между адресните регистрации и изборите. Въпреки това има какво да се направи, за да се намали ефектът от “новите гласове” в по-малките населени места преди вота. Могат да се назначат задължителни служебни проверки във всички общини, в които се наблюдава значителен ръст на регистрации по настоящ адрес. При установяване на нарушения на Закона за гражданска регистрация служебно да бъдат заличавани съответните записи по настоящ адрес. Така избирателните списъци в най-голяма степен ще отговарят на реално живеещите по места хора.

Преди местните избори на 29 октомври отново се увеличава неестествено броят на жителите в малките общини. Това сочат данни на Института за развитие на публичната среда.

В пет населени места жителите са се увеличили с над 50% в периода януари-април, 2023 г. Това са селата Бодрово, Сливовик, Драгойново, Голема Раковица.

На този фон заличават над 150 регистрирани на три адреса в Приморско. Това се случва след сигнали, че новодомците са променили адреса си 6 месеца преди изборите с цел да влияят върху изборните резултати в курортния град.

Според кмета на крайморския град на три адреса не живеят съответно 107, 57 и 17 души.

„Това са регистрации, които са правени от 80-те години досега. Това са регистрации с натрупване. Днес съм издал заповед за заличаване на съответната регистрация на съответните лица“, посочи Димитър Германов, кмет на Община Приморско.

Централната избирателна комисия вече обяви, че ако сте сменили регистрацията си през последната половин година, трябва да се запишете в изборните списъци не по-късно от 14 дни преди деня на местния вот. А използването на новодомци в местните избори стигна до абсурди преди години.

На местните избори през 2019 година 10-годишно дете се оказа в избирателните списъци в Трекляно.

В някои от 19-те села в района живеят по малко от 10 души. В най-голямото село там много от къщите са изоставени, а хора има основно в кръчмата. По списък обаче там могат да гласуват почти 800 души, съобщи bTV.

Жена, която работи към общината, но се страхува да покаже лицето си заради заплахи, разказа за незаконни регистрации, схема със социални помощи и как 10-годишното ѝ дете е вписано в избирателните списъци. Тя подозира зад схемата общинското ръководство.

Така наречените "мъртви души" в избирателните списъци са като черно петно в чистотата на вота, с което се борим от години. 

В Студен извор живеят точно 7 жители, официално се водят 11. Двама са починали наскоро и все още са в списъците на ГРАО. 

Така става ясно, че има хора в списъците, които са починали или са извън България. Възможно е администрацията да се бави с актуализацията на данните.

А един от фрапиращите случаи е този в Кърджали. Там имаме повече хора с постоянен адрес, отколкото хората, които живеят в областта. Те са над 340 000 души, а тези с настоящ са 169 000, което значи, че повечето хора не живеят там от тези, които са в избирателните списъци. Може би две трети ги няма там, което е голямо изкривяване относно резултатите за изборите в тази област.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм