„Това, което постигна това правителство, колкото и цинично да звучи, е че то оцеля. Енергията му отиде в собственото му съществуване“. Това заключение направи в предаването „Кой говори“ журналистът Веселин Стойнев.

„Самото управление беше подложено на скандали, противоречия, човек може да се чуди дали те управляваха или отговаряха на престрелки помежду си, ако не всеки ден, то всяка седмица, дори и самата ротация е поставена под въпрос“, каза той.

По отношение на шестте приоритета, поставени за изпълнение пред правителството, журналистът коментира, че дори самата формулировка „приоритети“ издава липсата на ангажимент за отчитане на резултат.

"Кабинетът дойде със заявката за шест ключови приоритета – конституционна реформа и промени в структурата на прокуратурата и ВСС, приемане на бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания, влизане в Шенген и еврозоната, връщане на машинното гласуване и промени в състава на ЦИК, създаване на механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат, и приемане на законодателни промени за освобождаване на ръководствата на службите за сигурност от чуждо влияние. „В санитарна степен постигнаха (управляващите – бел. ред.), че оцеляха“, каза Стойнев.

Той напомни, че след със създаването на кабинета е прекъсната спиралата от чести парламентарни избори и служебни правителства, назначени от президента и, че геополотически България се е върнала на пистата на отчетливия евроатлантизъм.

За борбата с корупцията изрази съмнението, че с „бивши корупционери“ не се прави промяна, но отчете като „почти някакъв напредък“ промените в Конституцията и Закона за съдебната власт.

Според Стойнев разковничето е в регулаторите: „Там е разковничето, защото когато не са неутрални и работещи, имаме една неработеща държава“, каза той.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл.