„Делян Пеевски иска да вземе за заложник управлението и да докаже, че без него то е невъзможно - с езиково естетическа терористична дейност да уплаши Борисов, да не вземе той всъщност да влезе на следващо ниво на договаряне за това как се упражнява властта в България, защото това, което сме сложили ние в нашия меморандум, е как ще бъдат попълнени регулаторите, кой ще носи отговорност политически и да няма политически парашутисти“. 

Такъв коментар направи в предаването на Дарик „Стълбището“ съпредседателят на ДБ Христо Иванов по повод поведението  на шефа на ПГ на ДПС Делян Пеевски от последните дни. По-рано през седмицата Пеевски го обвини, че е лобирал следващия главен прокурор да е правният експерт на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов и че е стоял в скута му, пиейки мазно турско кафе, докато са правили промените в Конституцията. 

Пред Дарик Христо Иванов определи това като „технология на компромати, отвращение и интриги“ и отрече да е кадрувал. „Не е имало такъв разговор, в който аз се опитвам да говоря за конкретен главен прокурор. Ние водим публичен разговор за това как ще се формира, от какви хора - Висшият прокурорски съвет, който ще избере главният прокурор. Затова е и написано в меморандума, какви са гаранциите това да не бъдат партийни кадри“, каза Иванов. 

Той подчерта, че Янкулов има неоспорими качества, защото именно той е разобличил аферата „Осемте джуджета“ и казуса с Нотариуса, пред които безучастно стояло цялото прокурорско войнство в България. Иванов направи ретроспекция на генезиса на поведението на Пеевски. Докато партньорите във властта, нямайки си доверие бавно предоговаряли малки части от това как се практикува политика, Пеевски решил да си прави пиар. 

„Започна с всяко свое действие да подлага този процес на зверско изпитание. Т.е. ние сме се разбрали да променяме конституцията и той решава, че ще става член на Конституционната комисия, с което да взриви всичко, опитвайки се да го изяде пред публика. Успявахме донякъде да удържаме нещата. Аз не мога да се отърва от усещането, че изложението на Доган, който говори за корпоративната корупция в ДПС и това съвпадна с решението да се подели властта, не са случайни“, каза Христо Иванов. 

На въпрос легитимира ли се във властта Пеевски, съпредседателят на ДБ разясни: „Делян Пеевски щеше да е легитимиран, ако ние бяхме загубили възможност да поставим въпроса за това как ще се попълват регулаторите. Самият този скандал, опитите му да ни окаля показа, че ние не сме загубили политическа свобода на действие и ние сме проблем за него“. 

Иванов коментира и въпроса с външния министър след ротацията, като посочи, че този пост е особено важен „Това е човек, който говори от една страна на границата на ЕС, което ни припомня, от една забравена максима, че границата е, затихнала фронтова линия. И по нея има нервно движение“, каза Иванов. Той отказа да говори в конкретика, тъй като този дебат не бивало да се води по медиите, но уточни: „Въпросът е външнополитическата комуникация да не бъде затворена в ръцете на един човек, а да има баланс…“

Гледайте целия разговор с Христо Иванов в прикачения файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм