Екстремните метеорологични условия, причинени от феномена Ел Ниньо, са основна заплаха за реколтата от робуста във Виетнам и Индонезия - едни от най-големите производители на кафе в света, пише Darik Buisness Review.

Ако дори и част от тази реколта бъде унищожена, това би довело до ръст в цените на кафето, пише CNBC.“Очакванията за влошаване на метеорологични условия през третото тримесечие на 2023 г. увеличава вероятността за намалени добиви във Виетнам и Индонезия“, се посочва в доклад на Fitch Solutions. Реколтата от робуста в Бразилия вече е засегната от сушата в страната, се посочва още в доклада.

„Ние сме в пустиня“: Мъртви култури, изчезващи езера - Испания пресъхва

Зърната на сорта са известни с по-високото си съдържание на кофеин от първокласната арабика.Това означава, че цената на разтворимото кафе и еспресото, което често се прави с робуста, може да отчете ръст в следващите месеци, на фона на по-високото търсене и притесненията за доставките.

Кафето: Движите се повече и спите по-малко, но на каква цена?

Метеорологичният феномен Ел Ниньо се свързва с повишаването на температурите в световен мащаб, което води до засушаване и наводнения в различни части на света. Според метеоролози, тазгодишният Ел Ниньо може да се очаква през втората половина на годината.

Страните от Югоизточна Азия през май отчетоха рекордни горещини.

Кактуси и фалшиви банани. Какво ще ядем след години?

„Ел Ниньо често води до по-високи температури и по-ниски стойности на валежите в страните от Югоизточна Азия, което влияе негативно на продукцията от кафе“, посочват от BMI. 

Виетнам, Индонезия и Бразилия са най-големите производители на робуста в света, по данни на Организацията на ООН по прехрана и земеделие.

Анализът обръща внимание и на проливните дъждове през първото тримесечие на годината в Индонезия, които ще да намалят производството в страната с около 1/5.

Най-важното хранене за деня: Какво е най-добре да закусваме?

Прогнозата на Карлос Мера, главен експерт на селскостопанската продукция в Rabobank, е производството на робуста да намалее с около 10% през настоящия сезон.

„Възможно е дори да станем свидетели на 20% спад в произведеното количество кафе във Виетнам и Индонезия“, казва Шон Хакет, президент на Hackett Financial Advisors. Това би свило драстично предлагането на сорта робуста в следващите месеци.

ООН: Следващите пет години ще бъдат най-горещият период в историята

Общо 40% от произвежданото кафе по света е от този сорт, а останалите 60 на сто се падат на арабика, която често е смятана за по-качествено кафе и затова се продава на по-високи цени от робуста.

Производители и потребители обаче все по-често ползват рбуста, за да свиват разходите си при настоящата по-висока инфлация.

Това води до ръст в цените, като в края на май тон робуста се търгува на борсата за 2 783 долара, което е най-високата стойност в последните 15 години.

Поредната криза на Европа: Недостиг на вода

Цената на юлските фючърси в момента е малко над 2 600 долара за тон.

Премията в цената, при която сорта арабика се търгува над робуста, се е понижила до най-ниската стойност от 2019 г. насам.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм