Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел от утре, 11 май, започва срещи с парламентарните групи в Народното събрание. А след обявената кандидатура, партиите изложиха своите нагласи.

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ остават категорични - няма да подкрепят кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС, без значение кой е кандидатът им за премиер. За самата Мария Габриел, Даниел Лорер заяви, че изпълнява достойно задълженията си, но въпросът е принципен.

Борисов потвърди: Мария Габриел е кандидатът на ГЕРБ за премиер

Той определи като изненадващо решението ѝ да приеме номинацията за премиер, тъй като голяма част от политическите сили са казали, че няма да дадат подкрепата си за този мандат, без значение кой е кандидатът.

За „Възраждане“ няма значение кой е кандидатът за министър-председател, а каква политика ще следва той. Лидерът на партията Костадин Костадинов заяви, че има симулиране на желание за съставяне на правителство. Според него кандидатурата на Мария Габриел не се издига, за да спечели подкрепа.

Донев: Номинацията на Мария Габриел е един добър, премислен избор

"Мария Габриел не може да поеме отговорността за управление на държавата, защото тя напомня за Плевнелиев. Нямаме нужда от соросоидни комсомолци”, каза още лидерът на "Възраждане", след което поясни, че отиваме на нови избори.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че биха присъствали на среща с Мария Габриел. Той не уточни дали Движението ще предложи свои министри в евентуален кабинет.

ПП-ДБ отново потвърдиха, че няма да подкрепят първия мандат

“Вече имаме една стъпка напред за последните две години и половина. От страна на ДПС можем да кажем, че очакваме да получим покана от ГЕРБ, ако получим такава ще се отзовем. Да видим какво ще предлагат и след това вече ще се включим в разговорите и ще се говори за министри”, коментира Карадайъ.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова, Бойко Борисов е направил поредната грешка с издигането на кандидат за премиер. Нинова заяви, че първо е трябвало да се поставят приоритети и срок за изпълнението им, а след това да се предлагат имена.

Нинова: Бойко Борисов направи поредна грешка

По думите ѝ лидерът на ГЕРБ е обърнал пирамидата. Тя уточни, че са получили покана за среща с Мария Габриел в парламента в четвъртък, на която ще отидат.

За „Има такъв народ“ Мария Габриел е с добра визитка в Европа, но това не означава нищо. Станислав Балабанов коментира, че подкрепата на партията преминава през задълбочени разговори за програми и приоритети.

Коя е Мария Габриел?

“Надяваме се да се създаде кабинет на споделените отговорности, за да може най-сетне държавниците да изведат българските граждани от кризите”, каза Балабанов. “Ако първия мандат не е успешен, вторият няма да е успешен така или иначе, ние сме готови да получим третия мандат, ако това се случи тогава ще кажем какво според нас трябва да се случи”, поясни още той. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм