Ако се притеснявате как изкуственият интелект ще се отрази на работата ви, настоящите проблеми в света на копирайтърите може да предостави поглед към бъдещето. Писателят Бенджамин Милър (бел.ред. Милър е псевдоним на събеседник на Би Би Си, чието име и това на компанията му медията не разкрива) процъфтява в началото на 2023 г. Той ръководи екип от над 60 писатели и редактори, които публикуват материали в различни блогове и сайтове, както и статии за популяризиране на технологична компания, която продава данни за всичко - от недвижими имоти до употребявани автомобили. 

“Това беше наистина интересна работа, с възможност да разгърнеш креативността си и да си сътрудничи с експерти по различни теми”, казва Милър. Но един ден мениджърът на Милър му съобщава за нов проект. 

“Искаха да използват изкуствен интелект, за да намалят разходите”, казва той. Месец по-късно фирмата въвежда автоматизирана система. Мениджърът на Милър въвежда заглавие на статия в специален софтуер, чрез койтo AI генерира конспект въз основа на това заглавиe. Вместо да измислят свои собствени идеи, неговите автори създават статии по тези конспекти, а Милър извършва окончателна редакция преди публикуването на материалите. Милър разполага само с няколко месеца, за да се адаптира, преди да получи новини за второ ниво на автоматизация, което компанията решава на въведе.

Ще открадне ли изкуственият интелект работата ни?

Оттук нататък ChatGPT започва да пише статиите изцяло, а по-голямата част от екипа на Милър е уволнен. На малкото останали хора е възложена още по-малко креативна задача - да редактират некачествения текст на ChatGPT, за да звучи по-човешки. До 2024 г. компанията уволнява останалата част от екипа на Милър.

В много отрасли AI се използва за извършване на работа, която някога е била изключително достояние на човешкия ум, посочва Би Би Си.

“Започна да ми се струва, че аз съм роботът”

В повечето случаи ставаше дума просто за изчистване на нещата, за да не звучи писането толкова тромаво, за да се изключат странно формалните изрази”, казва Милър. 

“Това беше повече редактиране, отколкото ми се е налагало да правя с истински писатели. Истинският проблем беше, че това беше толкова повтарящо се и скучно. Започна да ми се струва, че аз съм роботът.”

Голямата картина на промените

Опитът на Милър отразява една по-широка промяна. В много отрасли изкуственият интелект се използва за извършване на работа, която някога е била изключително достояние на човешкия ум. AI често е по-евтин от човек, но компаниите, които са сред първите внедрители, бързо научават, че той не винаги може да работи на същото ниво. Сега хора като Милър се оказват задължени да си сътрудничат със същите технологии, които на практика крадат работата им. И придават на алгоритмите малко по-човешки облик. Една скрита армия, която прави AI да изглежда по-добър, отколкото е в действителност.

Ще открадне ли AI  работата ви? 

Трудно е да се каже. Намираме се на тревожен кръстопът, на който някои експерти предупреждават, че свръхинтелигентните роботи скоро ще заменят по-голямата част от човешката работа. Други смятат, че технологията може никога да не се доближи до този момент. Има и такива, които твърдят, че вървим към бъдеще на неизменно сътрудничество между изкуствен интелект и хора, а не на конкуренция.

В много по-малък мащаб някои служители вече са изправени пред тревожни последици. Ако има нещо, което големите езикови модели, задвижвани от генеративния AI, могат да правят, то е да съчетават думи и цели параграфи, което поставя някои писатели на предна линия.

Страхът от загуба на работа заради задвижваните от AI инструменти за писане беше един от основните проблеми, довели до стачката на сценаристите в САЩ миналата година. И други творчески индустрии са изправени пред подобни опасения за бъдещето си с появата на инструменти на AI, способни да генерират изображения, аудио и видео от нулата.

изкуствен интелект

Въздействието вече се усеща сред копирайтърите - хората, които пишат маркетингови материали и друго съдържание за бизнеса. В някои сфери на копирайтинга изкуственият интелект е благословия. Той може да бъде полезен инструмент, който ускорява работата и повишава креативността. Но други копирайтъри, особено тези в началото на кариерата си, казват, че AI затруднява намирането на работа. Някои от тях забелязват, че се появява и нов вид работа, която е много по-слабо платена - поправяне на некачествено написаното от роботите.

Времето на Милър за придаване на изкуствения интелект по-човешко звучене приключва внезапно. След месеци на повтаряща се редакторска работа той е извикан на неочаквана среща. На 5 април 2024 г., същия ден, в който историческо земетресение разтърсва родния му град Ню Йорк, той е уволнен. Компанията решава, че на фона на технологичните инвестиции, които прави, Милър е "ненужен слой човешка намеса".